PODELI

Muzički program predstojećeg Festivala evropskog filma Palić atraktivan je i eklektičan kao i prethodnih godina, a publika će ovog puta imati prilike da pogleda nastup čuvenog simfonijskog orkestra VU-Orkest iz Amsterdama, ali i koncerte rock bendova Lira Vega i Straight Mickey And The Boyz.

VU-Orkest je 1962. godine osnovao holandski dirigent Oto Klap pri Otvorenom univerzitetu u Amsterdamu. Mali kamerni orkestar, kakav je bio u početku, tokom poslednjih pola veka postao je veličanstveni simfonijski orkestar. Danas je jedan od najvećih i najstarijih holandskih orkestara i to zahvaljujući trudu i naporima koje su uložili članovi i dirigent Dan Admiral. Sastavljen je od 82 muzičara, nekadašnjih studenata Otvorenog univerziteta u Amsterdamu.

VU-Orkest često nastupa kao pratnja horova i solista, a tokom letnjih turneja svake godine putuje u drugu zemlju. Poslednjih nekoliko godina nastupao je u Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Bugarskoj, Engleskoj i Estoniji, a značajan jubilej, 50 godina rada, obeležio je velikim koncertima u Sankt Petersburgu i Moskvi .

Orkestar novi repertoar priprema svakih pola godine, a pred publikom na Paliću 17. jula u 19h na Velikoj terasi izvešće poznata dela „Iberia” Kloda Debisija, „Valcer” Morisa Ravela i „Simfonijski plesovi” Sergeja Rahmanjinova.

Kao predstavnik novog talasa originalnih domaćih bendova 17. jula od 23.30 (bioskop Abazija) nastupiće furiozni beogradski trio Straight Mickey And The Boyz. U pitanju je definitivno jedan od najznačajnijih sastava trenutno u regionu, koji je ovu “titulu” stekao prvenstveno energičnim nastupima na kojima u potocima teče autentična rokenrol energija. Dugoočekivani debi album nazvan imenom benda objavili su prošle godine, online na Deezeru, a na vinilu za izdavačku kuću Odličan hrčak. Straight Mickey And The Boyz su: Miodrag Cicović (gitara, vokal), Boško Mijušković (bas, vokal) i Danilo Luković (bubanj, vokal).

Kultni beogradski sastav Lira Vega predvođen harizmatičnom pevačicom Zojom Borovčanin nastupiće u četvrtak 21. jula od 23.30h (bioskop Abazija). Bend je formiran daleke 1998. godine pod okriljem pozorišne trupe Pozorište šešira, čije su ime koristili na prvim nastupima. Kao Lira Vega sviraju i stvaraju od 2002. godine, a dve godine kasnije objavljuju za PGP RTS istoimeni debi album, veoma dobro prihvaćen od strane kritike i publike. Drugo izdanje “Sreća i ljubav” izlazi 2009. godine za nezavisnu prodavnicu knjiga i izdavačku kuću Beopolis. Nakon nekoliko personalnih promena treći album “Duhovi” snimaju kao duo Vladimir Đorđević i Zoja Borovčanin, koji je u bendu od osnivanja. Album je prošle godine objavila izdavačka kuća Lampshade Media. Svih jedanaest pesama na albumu “Duhovi” bazira se na elektronskoj matrici, uslovljenoj težnjom benda za, kako sami navode, “apsolutnom pokretljivošću i minimizovanjem neophodnih resursa”, uz naravno originalni Zojin vokal i prepoznatljiv stil gitariste Vladimira Đorđevića.

Ulaz na sve koncerte je Slobodan.

Predstojeći 23. Festival evropskog filma Palić održaće se od 16. do 22. jula na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici. Biće prikazano preko 100 filmova raspoređenih u 13 programskih celina uz prisustvo velikog broja gostiju iz cele Evrope.