PODELI

Sinoć je svečano na sceni Dečjeg pozorišta uručenjem nagrada zatvoren dvadeset četvrti Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici.

GRAND PRIX Festivala za najbolju predstavu u celini žiri je dodelio predstavi POVEST O IKONOPISCU DIONISIJU u režiji Olega Žugžde i izvođenju Vologdskog regionalnog pozorišta lutaka „Teremok“, Vologda, Rusija, dok je Nagrada za najbolju režiju dodeljena Peteru Paliku, za režiju predstave „Začarani u gavranove“ u izvođenju Bratislavskog pozorišta lutaka, Bratislava, Slovačka, za koju je takođe Martini Fintorovoj uručena Nagrada za najbolju scenografijuNagrada za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka dodeljena je Joanu Batajosuu i Decebalu Marinu za predstavu „Ulica anđela“ u izvođenju Pozorišta lutaka „Puk“, Kluž-Napoka, Rumunija, a Nagrada za najbolju originalnu muziku Bulčuu Babarciju za muziku u predstavi „Nove avanture razbojnika Hocenploca – Povratak Hocenploca“, Pozorište lutaka “Bobita”, Pečuj, Mađarska.

Čuveni ruski istoričar i teoretičar pozorišta, pozorišni kritičar, dramaturg, scenarista i pedagog Dr Boris Goldovski, koji je bio predsednik žirija, sinoć je izjavio: “Među mnogobrojnim evropskim pozorišnim festivalima, Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici ima posebno, neponovljivo mesto. Ovo je jedinstvena multinacionalna kreativna platforma, koja iz godine u godinu ozbiljno i pozitivno utiče na umetnički svet pozorišta za decu i mlade. Ovaj izvanredan „brod”, čiji  je nezamenjivi kapetan Slobodan Marković, a navigator  Olivera Mudrinić, već mnogo godina brazdi prostranstva pozorišne umetnosti, donoseći slavu svojoj zemlji – Srbiji, i jednom od najlepših gradova – Subotici.
Ovogodišnji 24. Međunarodni festival u Subotici, koji se održao od 24. do 29. septembra 2017. godine, okupio je goste iz Irana, Australije, Indije, Čilea, Meksika, Rusije, Hrvatske, Srbije, Slovačke, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Ukrajine, Velike Britanije i drugih zemalja. Prikazane predstave talentovanih stvaralaca objektivno su odrazile stanje savremenog pozorišta za decu –  njegove pobede i njegove probleme, njegov umetnički nivo, njegove perspektive. Festival je bio posebno bogat događajima – svakodnevnim raznovrsnim predstavama, radionicama, prezentacijama novih knjiga o pozorištu, časopisa, a tu je bila i konferencija s mnogo sati plodnih rasprava (glavna tema je bila „Rediteljska tumačenja književnog/dramskog teksta za decu i mlade: Problem granice tumačenja”). Na trodnevnoj konferenciji učestvovali su vodeći teatrolozi, kulturolozi, reditelji i filolozi iz raznih zemalja. Njihova izlaganja i rasprave neprocenjiv su doprinos teoriji i praksi umetnosti pozorišta za decu i mlade, pretvaraju se u knjige i ulaze u sastav zbornika koji postaju udžbenici za pozorišne stručnjake iz celog sveta.
Dakle, Međunarodni festival u Subotici se s pravom može smatrati jedinstvenom pojavom, koja ima veliku umetničku vrednost za svetsku kulturu  i umetnost, i koja daje značajan doprinos edukaciji mlađe generacije – budućnosti čitavog čovečanstva.”

Pored Borisa Goldovskog, članovi žirija bili su poljski reditelj, teatrolog i dramaturg Jaroslav Antonjuk; scenograf i dizajner lutaka Ljudmila Hense (Kazahstan); dramaturg i upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu dr Zoran Đerić (Srbija) i teatrolog dr Zoran Maksimović (Srbija).

Tokom ceremonije svečanog uručenja nagrada nastupili su Guru Šarad Pandja i Šveta Patel (Vadodara, Gudžarat, Indija), koji su izveli Klasični indijski ples, a mini koncert u čast nagrađenih održali su ArtLink mladi virtuozi iz Beograda.