PODELI

Predstava “Galeb” reditelja Tomija Janežića u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada osvajanjem Grand prixa sinoć je na svečanosti u Narodnom pozorištu Sarajevo proglašena najboljom predstavom na ovogodišnjem 53. Internacionalnom pozorišnom festivalu MESS.

Dodelom nagrada već tradicionalno u ponoć zatvoreno je 53. izdanje najveće pozorišne smotre u regiji. Oko 200 umetnika iz 18 zemalja publici u Sarajevu, Mostaru, Goraždu i Visokom donelo je 25 predstava, od kojih je dvadeset izvedeno u takmičarskoj konkurenciji.

Zlatni lovorov venac za najboljeg reditelja dobio je Wim Vandekeybus iz Belgije (“Pljačka plena”), dok su Zlatni lovorovi venci dodeljeni i dvema glumicama te jednom glumcu – Jasni Đuričić za ulogu u predstavi “Galeb” i Elli Becerri iz kolumbijske trilogije.

Zlatni lovorov venac za najboljeg mladog reditelja (nagrada Jurislav Korenić) pripala je Simoni Dirain i Ani Gor, dok su nagradu za najboljeg mladog glumca/glumicu (nagrada Rejhan Demirdžić) podelili Milica Janevski iz predstave “Galeb” i Daniel Diaz iz komada “Kako želiš da te želim”.

Nagrada Balkan (Con)Text dodeljena je predstavi “Prst” Doruntine Bashe.

Od nagrada medijskih sponzora Zlatna maska Oslobođenja pripala je predstavi “Galeb” Tomija Janežića, “Hrabri novi svet” Magazina Dani predstavi “Tajna džema od malina” Selme Spahić, te Radia Sarajeva Sound of MESS predstavi “King size” Christopha Marthalera.

“Jako nam je drago što smo dobili ovu nagradu za predstavu koja je stvarno bazirana na muzici. U predstavi kada nestane muzike, sva komunikacija se raspada” rekao je sinoć Christoph Marthaler.

Specijalni žiri pozorišne kritke odlučio je nagradu dodeliti predstavi “Galeb”, uz ocenu da komunicira na više nivoa, te da je prema tome silno intimna i politički angažovana.

Najmlađa publika najboljom predstavom u okviru programa Children MESS ocenila je komad “Jedno jutro sam otišla” iz Čilea, dok je publika s prosečnom ocenom 9,73 najboljom proglasila “Galeb”.

Glavni međunarodni žiri dodelio je dva specijalna priznanja – prvo predstavi “Osvajanje sreće” reditelja Harisa Pašovića, a drugo “Tajni džema od malina” rediteljke Selme Spahić s fokusom na dramaturgiju i scenografiju.

Tokom ovogodišnjeg MESS-a održani su i Balkan (Con)Text razgovori posvećeni savremenim dramskim autorima s područja Balkana, kao i centralni MESS-ov forum posvećen temi Festivala “Korozija nade”.

Pre dodele nagrada, festivalski program sinoć je završen izvođenjem predstava “King size” švajcarskog reditelja Christofa Marthallera i “L’innocente” u režiji Diega de Bree Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane.

Predsednica glavnog žirija je italijanska pozorišna teoretičarka Maurizia Settembri, dok su članovi američki glumac i reditelj Ronald Rand i bh. akademski slikar Safet Zec.

Žiri Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara/ki (IATC) pratio je festivalske predstave u sastavu Matti Linnavuori, finski pozorišni kritičar, urednik Performance Review sekcije u online IATC časopisu Critical Stages, makedonska pozorišna kritičarka Liljana Mazova i Zala Dobovšek, slovenačka pozorišna kritičarka.

Članice žirija za nagradu Sound of Mess, kojom Festival Mess i Radiosarajevo.ba odaju priznanje za auditivnost pozornice i najbolje korišćenje muzike i zvuka u teatru su: muzikolog Esma Sulejmanagić, pevačica Mirela Laković i izvršna urednica portala Radiosarajevo.ba Vesna Andree Zaimović.

Ovogodišnji MESS otvoren je ambijentalnom predstavom “Osvajanje sreće” reditelja Harisa Pašovića, prvi put u Mostaru.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.