PODELI

Godinu, u kojoj slavi 40 godina uspešne karijere, Zoran Predin započeo je snimanjem novog albuma. Sledi objavljivanje nove knjige, te dva veliki slavljenička koncerta u Beogradu i Zagrebu.

Zoran Predin i njegov “Lačni Franc” održaće akustični koncert u velikoj sali Kolarčeve zadužbine u utorak 12. februara sa specijalnom gošćom. Njima će se, naime, pridružiti njihova zemljakinja Anja Rupel, nekadašnja pevačica popularne grupe “Videoseks” Videosex) u koju je, kako Predin kaže, ”bilo zaljubljeno pola Jugoslavije”.

Zoran Predin dolazi sa podmlađenim “Lačnim Francom” koji čine Luka Čadež (bubanj), Anej Kočevar (bas), Tine Čas (gitara) i Boštjan Artiček (klavijature).

“Akustični poljubac” je koncertni program Zoranovih pesama odabranih u duhu praznika ( Dana zaljubljenih) od kojih će neke, osim o ljubavi, nežno pevati i o erotici. Zoranovi omiljeni žanrovi će se preplitati sa šansonama, džipsi svingom i akustičnim indi rokom u dva sata nežnosti, sete i crnog humora”, kaće se u najavi ovog nastupa

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Kolarčeve zadužbine po ceni do 1.200, 1.500 i 1.800 dinara.

Zoranu Predinu, jednom od najznačajnijih slovenačkih kantautora, zbog njegove provokativnosti i crnohumornih tekstova čak i najveći neprijatelji priznaju duhovitu autorsku izvornost i iskričavu nekonvencionalnost. Najvećim komplimentom ipak lično smatra to što su ga proglasili novotalasnim Arsenom Dedićem, upoređujući ga s vrhunskim muzičkim virtuozom i pesnikom sa kojim je Zoran dugo godina prijateljevao i plodno sarađivao. Upravo zato, nakon velikog uspeha albuma “Matija svira Arsena”,rodila se ideja za album “Zoran peva Arsena” koji se upravo završava u studiju Croatia Recordsa.

Zoran Predin je kao Arsenov bliski prijatelj, kolega i srodna poetska duša, izabrao 12 Arsenovih pesama iz njegovog šarolikog opusa. Uz osnovnu ideju, da Arsenove pesme snime u gypsy swing aranžmanima u izvedbi genijalnog Damira Kukuruzovića i njegovog banda Django Group, u izbor su ušli najveći hitovi, “Kuća pored mora”, “Moderato Cantabile”, “Pamtim samo sretne dane”, kao i neke malo manje poznate pesme, “Ni ti, ni ja”, “Imenom sam tvojim zvao”, “Zagreb i ja se volimo tajno”. U novim aranžmanima violinista Brune Urlića i Zorana Predina pesme dobivaju potpuno nove boje i zrače dosad skrivenu poetsku energiju, koja krasi samo stvarno vrhunske pesme. Na albumu će gostovati i naš slavni pijanist Matija Dedić, koji će svojim jedinstvenim muzičkim umećem, pesmama dodati majstorsku autentičnost prve kategorije.

“Poslije velikog uspjeha albuma Matija svira Arsena, postavilo se pitanje, kome će pripasti čast pjevati Arsena. Matiji se dopala ideja da izbor Arsenovih pjesma prearanžiram u gypsy swing maniri. Moja dugogodišnja suradnja sa Damirom Kukuruzovićem omogućila mi je da ostvarim tu ideju na najbolji mogući način. Zapravo snimili smo “nove originale” Arsenovih majstorija, koje će očarat Arsenovu, Damirovu i moju publiku i nedvojbeno osvojiti sve koji vole Leonarda Cohena, Vaja con Dios ili Trio Rosenberg. Album Zoran pjeva Arsena već budi ogroman interes u regiji, pa i šire.”, izjavio je ovom prilikom Zoran Predin.

Uz novi album stiže i zbirka priča “Glavom kroz zid”.