PODELI

21.12.2012 je dan kada su stare Maje prognozirale smak sveta. Tog dana u “Kombank areni” održaće se veliki povratnički koncert legendarne kragujevačke grupe Smak.

Za svaki slučaj ako smaka sveta ne bude, u “Areni” je spektakl zagarantovan jer će na koncertu će nastupiti postava predvođena sjajnim gitaristom Radomirom Mihailovićem Točkom, kao gosti će se pojaviti i brojni poznati muzičari a kao predrgupa će nastupiti Željko Mitrović sa svojim bendom “Berklee Groove”.

Sastav “Smak” su u Kragujevcu 1971. osnovali Radomir Mihailović Točak, bubnjar Slobodan Stojanović Kepa i basista Zoran Milanović, a nakon nekoliko promena muzičara, bend se 1974. ustalio u postavi u kojoj su se osim Točka, Kepe i Milanovića, nalazili i pevač Boris Aranđelović i klavijaturista Laza Ristovski. U aprilu 1975. ogroman uspeh je postigla instrumentalna numera “Ulazak u harem” a krajem iste godine objavljuju debitantski album “Smak” na kojem se našlo pet numera.

Početkom 1976. su objavili mini-ploču “Satelit” na kojoj se nalazio hit “Šumadijski bluz”, a 1977. sa novim klavijaturistom Mikijem Petkovskim snimaju kultni album “Crna dama” sa kojeg su hitovi za sva vremena postale naslovna numera i pesma “Daire”. Nakon albuma “Stranice našeg vremena” počinju problemi u grupi i Točak ubrzo napušta bend. Međutim, Mihailović se naredne godine vraća i početkom 1980. “Smak” izdaju album “Rok cirkus”, a 1981. ploču “Zašto ne volim sneg” na kojoj umesto Aranđelovića pevaju Dado Topić i Zoran Živanović Hoze. Budući da su ova dva albuma loše primljena, kragujevački rokeri odlučuju da prekinu sa radom, a nakratko se okupljaju 1986. kada su snimili

Sledi nova pauza i novo okupljanje 1992. i tada objavljuju “lajv” album “OdLIVEveno” i to je poslednje izdanje na kojem se pojavljuju članovi originalne postave Aranđelović i Milanović.

Grupa se ponovo okuplja 1994. a postava u kojoj su se osim Točka i Kepe, nalazili i pevač Dejan Najdanović Najda, basista Vlada Samardžić, gitarista Milan Milosavljević Mikica i drugi bubnjar Dejan Stojanović Kepa junior i snimaju album “Bioskop Foks”. Nakon prilično nezapaženih albuma “Life without audience” iz 1998. i “Egregor” objavljenog 1999, bend ponovo prestaje sa radom.

Posle duge pauze,Smak” se aktivirao prošle godine kada su u sali “Šumadija” u Kragujevcu održali niz zajedničkih proba a tada su na Jutjubu postavili snimke numera “Cigansko srce” i “Delfin”. Točak, Kepa, Najda, Mikica, Kepa junior i basista Miloš Petrović Šomi su tada fanovima poručili da se nadaju skorim koncertima ukoliko se stvore povoljni uslovi.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=eP-lJTxl1vQ&feature=related]

 

Izvor: ritamgrada.rs

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.