PODELI

Film „The ABC’s of Death“ je horor antologija u kojoj nam je vlastitu viziju smrti i propratnih okolnosti prikazalo dvadeset i šest reditelja.

Ono što je zanimljivo u ovom projektu jeste metodski pristup po kojem je antološki izbor načinjen i realizovan, a koji se odnosi na to da je svaki od autora dobio jedno slovo engleskog alfabeta –početno slovo reči koju će dovesti u vezu sa motivom smrti i koja će definisati tematiku i sadržaj kratkog antološkog segmenta.

Po zamisli Anta Timpsona (ili košmaru, kako navode na kraju filma), a u produkciji Tima Liga, ostvaren je jedan od ambicioznijih poduhvata u horor žanru. Tokom dva sata trajanja filma, gledaoci će moći da posvedoče kratkim igrarijama sa smrću nekih od najvećih imena žanra, kao i ne toliko poznatih autora, među kojima je i umetnik koji stoji iza serijala „Done in 60 secons. With clay.“, koji se za svoje mesto u antologiji izborio pobedom na konkursu raspisanom za dvadeset i šestog režisera, i to segmenta obeleženog slovom „T“.

Film je premijerno emitovan na Internacionalnom filmskom festivalu u Torontu, 2012. godine, a početkom 2013. godine emitovan je i kao VOD. Bioskopska premijera planirana je za proleće, a u duhu same antologije, svaki od segmenata pokušaću da predstavim rečima koje počinju slovom kojim je definisan.

A is for APOCALYPSE (Nacho Vigalondo) – Atipična adaptacija apokaliptičnih aktuelnosti.

B is for BIGFOOT (Adrian Garcia Bogliano) – Budalasto, ali ne i bravurozno. Babaroge i blesavljenja.

C is for CYCLE (Ernesto Diaz Espinoza) – Cirkulacija cinefakcije, cičanja i crva.

D is DOGFIGHT (Marcel Samiento) – Da je dobro – dobro je. Doberman bi dobrodošao. Dušmane denudiraju.

E is for EXTERMINATE (Angela Bettis) – Eksperimentalno, ali ne i epohalno. Da je edem eventualno eksplodirao uz egzenteraciju, bilo bi ekstravagantnije.

F is for FART (Nagoru Ibuchi) – Fascinantna, fantastična fantazmagorija o finom fetišizmu, a finale – umalo uz fekalije.

G is for GRAVITY (Andrew Traucki) – Genijalnost o grešnom goniču talasa, kojeg guta grozomorna sila, te postaje gnjurac bez gušta.

H is for HYDRO-ELECTRIC DIFFUSION (Thomas Cappelen Malling) – Hemingvejski hedonizam VS Hitlerov He-Meme. Halucinogeno!!!

I is for INGROWN (Jorge Michel Grau) – Ilustracija intimne iluzije, uz iritirajuću intruziju iz internog.

J is for JIDAI-GEKI (Yudai Yamaguchi) – Jauču jadni japanski jarani jarosnih jugularnih jama.

K is for KLUTZ (Anders Morgenthaler) – Kretenska kartun kaka kuje iz klonje koprca se i kotrlja po kupatilu.

L is for LIBIDO (Timo Tjahjanto) – Lakrdija po levelima uz lascivne ludorije letalnih, lucidnih lujki i likvidaciju luzera.

M is for MISCARRIAGE (Ti West) – Morbidna materična malformacija mahnite monstruozne madlen u mizanscenu miljama od maestralnog i monumentalnog.

N is for NUPTIALS (Banjong Pisanthanakun) – Narativ je nakaradno natucanje nepristojne „nam-nam ‘tice“ što nervira narogušenu nevestu.

O is for ORGASM (Helene Cattet) – Oda oblim oblicima, opijatima, opresorima i obešenima.

P is for PRESSURE (Simon Rumley) – Pretenciozna i patetična priča o plažama, parama, partijanju, pajdomanima, prostitutkama, podstanarima, parafiliji i parčićima papaje.

Q is for QUACK (Adam Wingard) – Qlminacija qknjave qlova sa qrtonskom idejom da za film zaista cviqju patq. Al’ – qrac!

R is for REMOVED (Srđan Spasojević) – Reminiscencija uz razuzdanost, rezanje, rasecanje, raskupusavanje, revoluciju i radikalnu rabotu… ali sa razlogom. Ružno, rogobatno, ali razumno i racionalno! Razbio!

S is for SPEED (Jake West) – Superiorna sajkobili sinergija seksualnosti, sakrificiranja, sangvinoznih segmenata i supstanci.

T is for TOILET (Lee Hardcastle) – Teatralni tandem tera tananog tutu da turira tibu. Tatu i tetu tlači turobni teror-tovar. Tragično!

U is for UNEARTHED (Ben Wheatley) – Užasavajuća ujdurma o ubistvu ukletog umrtvljenog, a ustalog. Ukratko – uspelo!

V is for VAGITUS (Kaare Andrews) Vrhunska vizija Vankuvera u vremenu vanserijskih vrlina i vitalnosti. Valjano!

W is for WTF (Jon Schnepp) – WOW (World Of Warcraft with Women Of Wilderness)!

X is for XXL (Xavier Gens) – Xplicitna xklamacija xkluzivom xkludirane xtremete xpanzivnog xterijera. Xtra!

Y is for YOUNGBUCK (Jason Eisener) – Yuvenilni yeger Yenkiyu yadi očne yame radi yustifikaciye smrti yelena.

Z is for ZETSUMETSU (Yoshihiro Nishimura) – Zeza zračenih zlotvora Zemlje zalazećeg zrnevlja. Za zgroziti se!

Sve u svemu, ne mogu da garantujem da će gledaoci biti oduševljeni ovim filmom, niti da tvrdim da je reč o projektu koji će dosta uticati na horor žanr, budući da je ambicioznost ideje narušena traljavom realizacijom pojedinih autora i činjenicom da su autori imali potpunu kreativnu slobodu, bez cenzure. Takve okolnosti uzrokovale su da dobijemo slabe naslove poput JIDAI-GEKI, NUPTIALS, MISCARRIAGE, ili čak i za horor žanr ekstremni pristup kao što je ZETSUMETSU. Ipak, pojedini segmenti su kreativnost izdigli na mnogo viši nivo od očekivanog, a realizaciji se nikako ne može prigovoriti, pa zaslužuju svaku preporuku – HYDRO-ELECTRIC DIFFUSION, XXL, VAGITUS, SPEED, REMOVED, GRAVITY. U svakom slučaju, ljubiteljima „Vukovog video bukvara“ i dobrog horora, ovaj film se jednostavno mora dopasti.

Ocena: 7/10

Radoslav Slavnić

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.