PODELI

R:Evolucija na EXIT-u počinje da se ubrzava, sve je veći broj svetskih izvođača koji joj se pridružuju.

Legenda hip hop muzike, i velika pop zvezda, Snoop Dogg aka Snoop Lion i Bloc Party, jedan od najvećih svetskih bendova indie-rock scene, svojim nastupima na glavnoj bini EXIT festivala pridružiće se EXIT R:Evoluciji 2013.

Tačno je dve decenije od sada već istorijskog, čuvenog debi albuma „Doggystyle“, koji je pretvorio lik Snoop Dogga u planetarni fenomen. Radi se o izdanju koje je na nezaboravan način, ne gubeći na zvučnoj ozbiljnosti, unelo oštar ulični humor u svet hip hopa, kojim su u to vreme vladali uglavnom razni muzički gangsteri. Humor i opuštenost u svim situacijama su ono što je talentovanog, ponekad problematičnog momka, izdvojilo iz nadolazećeg mora „opasnih“ zvezdica u trenerkama i patikama.

Danas je Snoop jedan od najprepoznatljivijih muzičara sveta. Taj status je zaradio vešto kombinujući svoju najveću ljubav – rep muziku – sa drugim muzičkim stilovima kroz saradnje sa pop zvezdama kao što su Katy Perry i Alicia Keys, ali i producentima elektronske muzike poput Davida Guette i Bob Sinclara.

Ove godine, u istom trenutku kao i sam EXIT, Snoop Dogg prolazi kroz R:Evoluciju iz koje se rađa njegov novi lik. Stara fascinacija Jamajkom, kao i novo ime Snoop Lion najavljuju njegov sledeći album “Reincarnated“, ali i dokumentarni film koji prati njegovo putovanje po ovom karipskom ostrvu. Snoop je ovom prilikom izjavio: „Sa ovim albumom želim da pošaljem poruku ljubavi i skrenem pažnju na sjajnu muziku nastalu na ovom divnom ostrvu, čija namena je oduvek bila da pozitivno menja svet i ima poseban život za sebe“. Upravo iz želje za promenom i odavanjem počasti nekim od uzora hip hop kulture, izašao je Snoop Lion, koji će svoj novi zvukpredstaviti publici na najvećoj bini EXIT festivala, naravno uz hitove starog dobrog Snoop Dogga.

Poseban specijalitet ovogodišnjeg EXIT-a biće Bloc Party, koji spadaju u elitu savremene globalne alternativne rok kulture.

bloc_party

Posle uspeha genijalnog prvog singla ”She’s hearing voices“, svojim debi albumom “Silent Alarm“ obezbedili su status instant zvezda indie-rock scene, osvajajući nagradu za album godine i najbolji novi bend po izboru najuticajnijih muzičkih časopisa. Sledeći CD – “A Weekend In The City” – doneo je 2007 još gitarskog glamoura i pregršt bitnih, emotivnih pesama, nametnuvši Bloc Party kao nosioce nekih od najznačajnijih svetskih festivala.

Do tad je već postalo jasno da su njihovi uzori šljašteći rokeri tipa Suede i David Bowiea, pre nego iskidani post-punk zvuk Gang Of Four, kome su samo naizgled bili bliski. Zahvaljujući Keleovim nastupima u javnosti, i ličnom angažmanu oko društvenih pitanja, sastav je dobio auru socijalno svesnih aktivista. Zanimljivo je i da su Chemical Brothers regrutovali Kelea kao gostujućeg pevača na svom poznatom “Push The Button” albumu.

Posle pauze od četiri godine, u 2012. izdaju dugoočekivani, povratnički album “Four”, koji je doživeo veliki uspeh i izazvao brojne pozitivne kritike. Bloc Party će se ovog leta predstaviti i publici INmusic festivala u Zagrebu.

 

 

 

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.