PODELI

Članovi udruženja Urbana desnica postavili su u četvrtak, 16. maja, veliki crveni cilindar Dina Dvornika kod parka Emanuela Vidovića.

Reč je o slavnom crvenom šeširu koji se pojavio na naslovnoj strani njegovog poslednjeg albuma “Pandorina kutija”.

Razlog njegovog postavljanja je inicijativa za podizanje spomenika hrvatskom “kralju funka”.

Udruženje je pokrenulo peticiju za postavljanje spomenika Borisu i Dinu Dvorniku. Jedna od varijanti koju predlažu je da se spomenici oca i sina nađu na zidiću na Matejušci, a druga na nekoj od klupa na Rivi.

Dino Dvornik rođen je 10. avgusta 1964. godine u Splitu. 1980. godine sastavio je pop grupu nazvanu “Kineski Zid” s kojom je promovisao funk muziku. Dino je kao mlad svojim stilom podsećao na Morriseya iz popularnog britanskog banda The Smiths. Godine 1988. debitovao je na Zagreb-festu sa pesmom “Tebi pripadam” i osvojio nagradu za najboljeg debitanta. 1996. godine osvojio je Porina za pesmu “Afrika”, a 1997. godine dobija Porina za album “Enfant terrible”. Godine 1998. dobio je Porina za album “Vidi ove pisme” kao najbolji kompilacijski album.

Kao dete glumio je i u seriji “Naše malo misto”, a nakon toga u još nekoliko dečjih filmova i serija.

Bio je jedan od prvih javnih hrvatski ličnosti koja je pisala blog, u čemu su mu se pridružile supruga i ćerka. Takođe je bio poznat po višegodišnjoj borbi s zavisnošću o narkoticima, a o čemu je javno govorio. Godine 2006. je zajedno s porodicom nastupao u Dvornikovima, reality show-u emitovanom na hrvatskoj RTL Televiziji.

Umro je u svom stanu u Zagrebu, 7. septembra 2008. u 45. godini života.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.