PODELI

Novosadski crossover sastav Sputñik upravo je, nakon višegodišnjeg rada, publici predstavio svoje debitantsko izdanje, EP „In Between Worlds“ i set od čak četiri video singla sa njega.

Ovaj materijal je najava objavljivanja njihovog albuma prvenca, a sve su objavili pod okriljem izdavačke kuće Take It Or Leave It records.

Ovo izdanje nosi 5 pesama, 4 singla koja su izdata tokom 2014. i 2015. (The Drinkable World, A Parallel (soundtrack za animirani film “Heart”), A Perfect Mistake i It Is All The Same And Yet It Is Not), kao i spora verzija ove poslednje pesme, “You Know You Live In Between Worlds”.

EP počinje i završava se suštinski istom pesmom, samo počinje brzom verzijom (“stvaranje sveta”) a završava sporom, nadahnutom Nickom Caveom, Leonhardom Cohenom i The Sisters of Mercy, koja simbolizuje “raspad sveta”.

„In Between Worlds“, kao i predstojeći album, planiran za proleće, koji je u fazi poslednjih snimanja ovog januara, govore o večitom sukobu dihotomija, kao jin i jang, što je vrlo dobro manifestovano na omotu ploče.

O svom prvom diskografskom “čedu”, muzičkim uticajima, lirici i smislu postojanja lider benda Žikica Milošević podrobno objašnjava: “Što se tiče muzičkih uticaja, bend je želeo da napravi „crossover“ i mešavinu synthpopa i guitar popa, ‘80-ih, ‘90-ih, ali i svega onoga što je karakterisalo ‘00-e godine. Nikako nismo mogli da se odlučimo da li da napravimo elektronski bend ili gitarski bend pa smo “privenčali” te dve vrste muzike u Sputñiku, nadam se na dobar i suptilan način, u „braku“ gitara i sintisajzera! Zaprepašćujuće je malo bendova to radilo. Često definišem ukratko muziku Sputñika kao „Depeche Mode sreće Placebo“ ili „New Order sreće Suede“ ili „synthpop sreće gitarski britpop“. Okidač je do sada  upalio dvaput, uz The Killers i „Mr Brightside“ i uz miks „Enjoy The Silence“ od Depeche Mode sa Linkin Park gitarama, rad Mikea Shinode. Možda bi u budućnosti pravac bio ono što su radili The Cure ’80-ih i Republica kasnih ’90-ih. Vreme je došlo da se decenije pomire i spoje, i kao što su The Killers jednom rekli, možda su se Duran Duran i The Smiths međusobno mrzeli ’80-ih, možda su se i njihovi fanovi mrzeli, ali nama novijim generacijama je savršeno kompatibilno slušati i jedno i drugo, i hedonizam i neprilagođenost. Uzori su, pored navedenih, npr. Spandau Ballet, The Cure, Bauhaus, David Bowie, Oasis, Pet Shop Boys, Franz Ferdinand, Nick Cave, PJ Harvey, The House Of Love, Coldplay, Radiohead, White Lies, Hurts, The Sisters of Mercy, Simple Minds, Interpol, Editors, The Mission… Lista je gotovo beskonačna”.

Na albumu i pesmama koje se nalaze u okviru EP-ja gostovali su još i Dejan Toškov (bend Gift, gitara), Miloš Rašković Raša (Ex-GBB, gitara), Milica Svirac (violončelo), Valerijan Buila (gitara), Nemanja Velimirović (bas). Bend peva na engleskom jeziku. Produkciju i miks potpisuje Valerijan Buila.