PODELI

„Useljenje” je projekat Udruženja Novo kulturno naselje iz Novog Sada u okviru kojeg se započinje niz aktivnosti, koji se bave različitim pitanjima, kao što su formulisanje i ispitivanje projekata i programa koji bi trebalo da se održavaju u budućoj instituciji kulture, načinima rukovođenja centra, oblicima saradnje sa različitim institucijama, organizacijama, i naravno građanima.

Projekat „Useljenje” čine tri različita perfomansa koji će biti realizovani na adresi Bate Brkića 34 i to:

“Otvaranje” – petak, 31. maj

Performans je nastao kao posledica umetničke rezidencije reditelja iz Kaunasa (Litvatnija), Gildas Alekse. Umetnik je istraživao duh lokalne zajednice, kao i istorijat nastanka inicijative za osnivanjem Kulturnog centra u prethodnih deset godina.

U vidu ture kroz, još uvek imaginarni, Kulturni centar Novo naselje, prvi deo performansa pod nazivom „Noćna mora u Kulturnom centru”, predstaviće na komičan način stereotipe, negativne predickije ali i vizije o budućnosti razvoja Kulturnog centra na Novom naselju.

Drugi deo performansa zamišljen je kao zajednička akcija umetnika i publike markiranjem prostorija imaginarnog Centra.

“Prvi radni dan”- subota, 1. jun

Takođe pod palicom litvanskog umetnika, drugi dan performansa će predstaviti pozitivnu perspektivu razvoja i nastanka Centra, kao i njegov doprinos lokalnoj zajednici.
Simulacija prvog radnog dana obilovaće različitim sadržajima koji su plod istraživačkog rada umetnika, inspirisanih intervjuima sa građanima, ali i neophodnih stanica, koje jedna institucija kulture mora da ima.

“Par godina kasnije”- subota, 8. jun

Predstavlja treći i završni dan projekta „Useljenje”. Događaj, ideja i vizija je delo portugalskog umetnika u rezidenciji Pedra Lećitao. On će predstaviti svoju umetničku, interaktivnu instalaciju kroz performans i prikazati buduće oblike saradnje između stanovnika Novog Sada i Novog naselja i umetnika, gde je cilj otkrivanje novih i kreativnih pristupa u kreiranju rešenja za kvalitetnije i lepše funkcionisanje sopstvene zajednice.

„Magic Carpets” je koncept sa idejom pružanja podrške umetnicima u nastajanju, podsticaja mobilnosti među umetnicima iz različitih zemalja, samim tim i kulturnih konteksta, podsticaja vidljivosti njihovog rada sa željom da se iz te podrške i stvaralaštva osnaži uticaj na umetničku produkciju i stvore trajni efekti.  Projekat realizuje trinaest partnera iz cele Evrope. U pitanju su organizacije i institucije iz Litvanije (kao vodeći partner), Italije, Austrije, Irske, Hrvatske, Velika Britanije, Portugala, Nemačke, Rumunije, Letonije, Češke i Gruzije, a među njima je i organizacija iz Srbije – Novo kulturno naselje iz Novog Sada.

Takođe jedan od ciljeva projekta je izlazak kulture i umetnosti na ulice tj. približavanje građanima, u otvorenom prostoru. Razmišljanje i stvaranje u vaninstitucionalnom domenu, neograničenost u idejama, slobodoumnost, promena, samoposmatranje, uviđanje sličnosti na ljudskom nivou sa ostalim zemljama i prepoznavanje kolektivne problematike su misija „Magičnih tepiha”.

Projekat je podržan od strane programa Evropske unije „Kreativna Evropa” i Ministarstva kulture i informisanja.