PODELI

Povodom jubilarnog 50. Bitefa koji će se održati od 24. septembra do 2. oktobra, održana je konferencija za medije na kojoj su organizatori za cilj imali da publici bliže predstave kako e izgledati ovogodišnja manifestacija.

Domaćini su bili umetnički direktor festivala, Ivan Medenica, i direktor Miloš Latinović, dok su još govorili predstavnik Gete instituta Matijas Miler-Vifering, direktor Francuskog instituta u Beogradu Žan Batist-Kizen, kao i predstavnica „Koka-Kole“ Jovana Paljić.

Medenica je natenane predstavio detalje koji će biti specifični za ovo izdanje manifestacije.

„Jubilarni, 50 Bitef uz glavni program o kome smo ranije govorili ima i bogat prateći program koji svakako zavređuje pažnju. Biće održan svetski kongres Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara. Doći će preko sto pozorišnih kritičara iz 40 zemalja. Biće održan skup na temu Pozorište robna marka ili umetnička nužnost, dodeljena svetska nagrada za pozorišnu kritiku Talija, koju je dobio dramski pisac Femi Osofisan iz Nigerije“, izneo je neke pojedinosti umetnički direktor. Takođe je pozvao ljude da zajedno sa njim obiđu sve četiri izložbe posveće Bitefu u toku večeri 24. septembra.

Miler-Vifering je obavestio javnost da će na programu biti dve predstave relevantnih berlinskih pozorišta. Naravno, to nije cifra kakva je bila ranijih godina kada su tu još bila pozorišta iz Minhena, Kelna, Štutgarta, ali ova dva teatra zapravo predstavljaju dve paradigme u nemačkom pozorištu i predstavnik Gete instituta je bio jako ponosan povodom tih detalja. Batist-Kizen je izrazio zadovoljstvo saradnjom Francuskog instituta sa Bitef-om, kao i Gete institutom.

Podsetimo, na ovogodišnjem festivalu biće prikazane i predstave za decu, projekti iz oblasti savremenog plesa, dokumentarnog teatra, performansa-predavanja, video-instalacija, muzičkog pozorišta.

Stefan Milivojević