PODELI

Na današnji dan, pre pet godina, svet je izgubio veliku muzičku zvezdu, sjajnog čoveka i velikog humanistu. “Maestro, nedostaješ nam! Da si tu, već sutra bismo organizovali koncert za pomoć narodu Sirije”, poručili su mnogobrojni poštovaoci lika i dela Lučijana Pavarotija.

Pavaroti je bio jedan od najpoznatijih i najcenjenijih operskih pevača svih vremena. I oni koji nikada nisu poslušali i pogledali ni jednu operu, odlično su znali ko je on. Svoju popularnost koristio je da podigne svest o najbolnijim temama poput dečijih prava, AIDS-a, siromaštva, ratova. Jedan je od onih koji su prikupili najviše novaca u humanitarne svrhe i zbog toga dobio UN-ovu Nanssen medalju, koja se svake godine daje osobama ili grupama koje pomažu izbeglicama, a 1998. godine Ujedinjene Nacije proglasile su ga ambasadorom mira.

Rodjen 12. oktobra 1935. godine u Modeni, Pavaroti je poticao iz muzikalne porodice. Njegov otac je takodje bio tenor, pevao je u crkvenom horu, ali nikada nije pokušao da od toga napravi karijeru. Kao većina dečaka u Italiji, sanjao je da postane fudbalska zvezda. Pre nego što je počeo da se bavi muzikom, radio je dve godine kao učitelj u osnovnoj školi. Godine 1956. odlučio je da postane operski pevač i počeo je da uzima časove pevanja.
Debitovao je 29. aprila 1961. godine u Ređo Emiliji kao Rodolfo u Pučinijevoj operi “Boemi”. Usledila su brojna putovanja i nastupi širom sveta.
Prvi javni nastup van Italije imao je u Beogradu, ali njegova svetska slava započela je 17. februara 1971. godine nastupom u njujorškom Metropolitenu, u Donicetijevoj operi “Kći puka”, kada je savršeno izveo devet visokih C, i 17 puta je bio pozivan na bis.
Njegova karijera potom je krenula vrtoglavim usponom. Pobede na međunarodnim muzičkim takmičenjima, brojni televizijski nastupi, video spotovi i koncerti doneli su mu popularost retku u svetu klasične muzike.

Godine 1990. udružio se sa Hoseom Karerasom i Plasidom Domingom, a nastup “trojice tenora” na Svetskom fudbalskom kupu u Italiji te godine preko televizije je pratilo oko 800 miliona ljudi širom sveta.
Dobitnik nekoliko nagrada “Gremi”, Pavarotiji je bio među najbolje plaćenim operskim pevačima na svetu, a njegovi albumi su najbolje prodavani albumi klasične muzike svih vremena.

Zbog zdravstvenih problema odlučio je da se oprosti od nastupa i 2004. godine je započeo oproštajnu turneju, u okviru koje je 21. maja 2005. nastupio i u Beogradu. Godine 2003,  posle 40 godina braka, razveo se od Adue Veroni, s kojom je imao tri ćerke, a nekoliko meseci kasnije oženio se svojom 34 godine mlađom sekretaricom Nikoletom Mantovani, s kojom je dobio ćerku, dok je muško dete umrlo na porođaju.

U julu 2006. godine operisao je rak pankreasa i povukao se u svoju kuću u Modeni, gde je davao časove pevanja sve do nekoliko nedelja pred smrt. “Imao sam sve, baš sve”, rekao je u jednom od poslednjih intervjua. Umro je 06. septembra 2007. godine od raka pankreasa u svom domu u Modeni.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=I8A61eY1Efg]

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.