PODELI

Ideja o Svetskom danu muzike nastala je 1976. godine u Francuskoj. Američki muzičar Joel Cohen, tada zaposlen na jednom francuskom radiju, predložio je celonoćnu muzičku proslavu prvog dana leta koji je najduži dan u godini.

Njegovu je ideju pet godina kasnije prihvatio tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, a prva proslava pod nazivom Fête de la Musique (Festival muzike) je održana 21. juna 1982. u Parizu. Od tada do danas muzički susreti i besplatni nastupi amaterskih i profesionalnih muzičara povodom Svetskoga dana muzike i prvoga dana leta počeli su se organizovati u više od 460 gradova u 110 zemalja na svim kontinentima.

Kako proslaviti dan svetske muzike

Najbolji način da se proslavi Svetski dan muzike je da provedete dan slušajući sve svoje omiljene pesme i izvođače, a ako posedujete avanturistički duh bacite se na istraživanje muzike različitih kultura. Možete koristiti Youtube, Bandcamp ili neki drugi muzički servis. Takođe, raspitajte se za muzičke događaje u svom mestu i posetite neki od njih. U svakom slučaju neka vam ovaj dan ne prođe bez muzike!

Dešavanja u Srbiji na Svetski dan muzike: izlazi novi album Milan Petrović Quarteta pod nazivom “Emotions”, počinje osmi Arsenal fest u Kragujevcu, započinje nova sezona koncerata Na zidiću /Dom omladine Beograd, festival “Kalemegdanski sutoni” slavi jubilarno pedeseto izdanje i počinje večeras u 19h, u Novom Sadu Muzička omladina Novog Sada u Sinagogi od 10h organizuje besplatnu muzičku predstavu “Kutija za igračke”, počinje Štrand Summer fest u Novom Sadu

Foto: Pixabay.com