PODELI

Kultna pesma grupe Queen “Bohemian Rhapsody” svojevremno je bila vremenski najduža pesma koja se našla na prvom mestu Britanske top liste. Misterija koja i dan danas muči fanove jeste pravo značenje ove neuobičajena rok pesme.Freddie Mercury je bio veliki ljubitelj opere, pa je tokom pisanja teksta ubacio i neke horske delove kakvi se češće mogu čuti u operi nego na nekom rok koncertu. Upotrebio je i reči za koje niko nije bio siguran šta tačno znače ili zašto se nalaze u pesmi (Scaramouch, Gallileo, Bismillah, Beelzebub). Fredi nikada nije otkrio pravo značenje ove pesme, a i preživeli članovi benda nisu davali neke određene odgovore (čitajte: ni njima verovatno Fredi nije rekao). Postoje brojne teorije i tumačenja ove pesme, a u daljem tekstu pročitajte jednu od teorija koja je najprihvatljivija među ljubiteljima muzike grupe Queen.

Pesme počinje kao balada. Priča je takva da je glavnog lika devojka ostavila zbog drugog muškarca. Zbog ljubomore ubija tog muškarca i nije baš svestan šta je uradio –“Is this the real life? Is this just fantasy?”

Zna da će zbog toga možda platiti i glavom, pa odlazi  do majke kako bi joj objasnio šta je uradio i kako bi se oprostio od nje:

“Mama, just killed a man,

Put a gun against his head,

Pulled my trigger, now he’s dead,

Mama, life had just begun,

But now I’ve gone and thrown it all away”.

U drugom delu (deo sa operom), njegova bivša devojka dolazi sa bandom koja želi da osveti svog prijatelja. Premišljaju se šta da rade sa njim, da li da ga puste ili ubiju:

“Easy come easy go, will you let me go?

Bismillah! No, we will not let you go (Let him go!)”.

Glavnom liku pesme je dosadilo da čeka i da moli za svoj život. Tu počinje najbrži deo pesme. Uzima pištolj i ubija članove bande, ali ne i devojku. Njoj se obraća rečima:

“So you think you can stone me and spit in my eye,

So you think you can love me and leave me to die”.

Svestan je da je ubio ljude, da je izgubio devojku i da više nikada neće videti svoju majku:

“I just gotta get out – just gotta get right outta here”.

Ovo tumačenje nikada nije potvrđeno, ali sada kada znate jednu teoriju verovatno nećete slušati pesmu istim ušima.

Miljan Stojmenović

Foto: Youutbe Screenshot