PODELI

Beogradski pijanista Dimitrije Vasiljević predstavio je na memorijalnoj konferenciji i gala večeri posvećenoj Nikoli Tesli svoju novu klavirsku kompoziciju “Vordenklif” (Wardenclyffe) nazvanoj po istoimenom naselju Vordenklif u gradiću Šorhemu kod Njujorka gde se nalazi Teslina laboratorija.

Konferencija je održana u hotelu “Njujorker” u kojem je Tesla proveo poslednjih deset godina života i gde je preminuo 7. januara 1943. godine.

Nikola Tesla je veliki izvor inspiracije svojim sunarodnicima, a posebno onima koji se bave stvaralačkim radom, kako naučnim tako i umetničkim. Tako je i Vasiljević na sebi svojstven način ovom kompozicijom nastojao da oslika lik i delo Nikole Tesle kroz izraz modernog džeza isprepletanog srpskim i zapadno-evropskim muzičkim motivima, a s ciljem svojevrsnog omaža i odavanja časti velikom srpskom naučniku i humanisti.

 

Teslina naučna fondacija iz Filadelfije uručila je Vasiljeviću priznanje za doprinos u promociji lika i nasleđa Nikole Tesle kroz muziku. Kompozicija “Vordenklif” će predstavljati jednu od nosećih numera na Vasiljevićevom novom klavirskom albumu, a njujorška publika će imati priliku da je čuje uživo na Vasiljevićevom solističkom koncertu u Karnegi Holu zakazanom za 24. mart 2014. godine.

Tekst i foto: Danijela Milić

Na fotografiji: Nikola Lončar, predsednik Tesla Naučne Fondacije i Dimitrije Vasiljević, džez pijanista i kompozitor