PODELI

Čuveni finski bend Amorphis održao je u petak 01. aprila koncert u novosadskom klubu The Quarter u okviru svoje svetske turneje na kojoj promovišu novi album „Under the red cloud“. Naša ekipa imala je priliku da porazgovara sa bivšim pevačem, sadašnjim gitaristom benda Tomijem Koivusaarijem.

Remix: Dobrodošli u Srbiju. Dobrodošli u Novi Sad. Ovo vam je treća poseta Srbiji, ali prva Novom Sadu. Da li ste imali priliku da obiđete grad?

Tomi: Hvala. Da, treći put smo u Srbiji, a prvi put u Novom Sadu. Nažalost nismo imali prilike da obiđemo grad, pre par sati smo stigli, smestili se, malo se odmorili i došli na tonsku probu. Ono što smo mogli da vidimo iz autobusa nam govori da je ovo lep grad sa dosta starih, očuvanih zgrada. Nadam se da ćemo sutra imati vremena da prošetamo kroz grad.

Remix: Preporučujem da obiđete Petrovaradinsku tvrđavu. Samo zdanje je prelepo i odatle se pruža divni pogleda na grad.

Tomi: Čuo sam za tu tvrđavu, tu se održava Exit, zar ne? Hvala na predlogu, nadam se da ćemo imati vremena.

Remix: Da pređemo na muziku, recite nam nešto više o novom albumu, ko je radio na njemu, ko je zadužen za muziku, tekstove…?

Tomi: Sarađujemo sa istim čovekom već nekoliko godina koji nam pomaže u stvaranju pesama, to je Pekka Kainulainen. Naša saradnja je odlična, lepo se slažemo, mi mu dajemo ideje koje on kasnije pretvori u odlične tekstove. Što se tiče muzike, uglavnom sami radimo na njoj.

Remix: Koje uspomene nosite sa snimanja albuma?

Tomi: Oooou, hahaha- neispavanost. Osim lepog druženja i snimanja, pamtim i neispavanost. Naš menadžer nas je budio dosta rano, u 7 ujutro i snimanja su trajala ponekad i do jedan sat iza ponoći…i tako svaki dan, ali vredelo je.

Remix: Koliko se novi album razlikuje od prethodnih?

Tomi: Razlikuje se dosta. Pesme su dosta tvrđe, a mogu reći i brže. Publika je dosta dobro prihvatila što se pesme malo razlikuju u odnosu na pesme sa prethodnih izdanja.

DSC_0002

Remix: Predgrupe na vašoj turneji su Poem i Textures. Kakva je saradnja sa njima?

Tomi: Odlična. Pitali smo ih da nam budu predgrupe na turneji što su oni prihvatili. To su dobri bendovi koji imaju svoju publiku koja ih voli. Lepo sarađujemo.

Remix: Kakvi su vam planovi što se tiče turneje?

Tomi: Sutra smo u Bugarskoj, zatim u Rumuniji, Mađarskoj, Poljskoj … i tako do sredine meseca. Nakon toga ćemo malo da odmaramo, jedno par nedelja. U maju nas čeka obilazak Amerike, zatim obilzak Finske u junu i julu, a u septembru smo opet u Americi.

Remix: Imate li u planu da ekranizujete još neke pesme sa novog albuma?

Tomi: Imamo već tri spota i imaju dosta pregleda na našem you tube kanalu i drago nam je zbog toga. Možda ćemo uraditi još, za sad nemamo u planu spot ali planiramo i pričali smo o live dvd izdanju. To bismo voleli da uradimo, ali tamo pred kraj godine.

Remix: Da li stvarate pesme za novi album?

Tomi: U ovom trenutku ne, imamo zaista mnogo obaveza oko turneje. Sledeće godine ćemo da mislimo o novim pesmama.

Remix: Tomi, hvala na izdvojenom vremenu i na razgovoru.

Tomi: Nema na čemu, hvala tebi, bilo mi je zadovoljstvo.

Razgovor vodila: Marija Ćurčija