PODELI

U svojoj pola veka dugoj karijeri Tomi Emanuel je više puta posećivao Beograd, a prethodna tri koncerta čuvenog gitariste bili su rasprodati. Ulaznice za veliki koncert Tomija Emanuela se prodaju na blagajni Sava centra i u prodajnim mrežama Eventim.rs, DD Tickets, Ticketline, te u lancu knjižara Vulkan i Delfi, i Win-Win prodavnicama širom Srbije, po cenama već od 1590 dinara.

Živa legenda svetske gitare Tomi Emanuel nastupiće 23. marta 2017. u beogradskom Sava centru u okviru 18. međunarodnog Guitar Art festivala. Biće to prilika da publika premijerno čuje neke od numera sa aktuelnog albuma “It’s Never Too Late” sa kojim je australijski virtuoz krenuo na svetsku turneju.

Najveći rokenrol časopis “Rolling Stone” proglasio ga je za najboljeg gitaristu 1990. godine, dok su čitaoci najvećeg medijskog autoriteta za gitariste “Guitar Player” Emanuela su ogromnom većinom izabrali za najboljeg akustičnog gitaristu svih vremena! Sam Emanuel je najponosniji na priznanje “Certified Guitar Player” koji pored njega nose još samo trojica svetskih gitarista, a koje je lično odabrao Čet Etkins, Tomijev najveći uzor i legendarni majstor gitare iz Nešvila. Australijski mag gitare sarađivao je sa brojnim muzičarima među kojima su i Erik Klepton, Džo Satriani, Stivi Vonder ili legendarni Les Pol koji je neposredno pred kraj života za Emanuela proročki rekao da “ima sve kvalifikacije da bude velikan”.

Evropskoj publici poznata je i saradnja sa Vlatkom Stefanovskim i Štohelom Rozenbergom u supergrupi “Kings of Strings”, koju je 2012. godine okupio upravo beogradski Guitar Art festival, producirajući im album i turneju “First Step”.

Poslušajte ,,Old Photographs”, zaključnu numeru Tomijevog albuma ,,It’s Never Too Late”, i čućete oštar zvuk bučnih prstiju dok prelazi rukom preko pragova  ,,Maton” gitare iz serije sa njegovim TE potpisom. Mnogi muzičari bi izbacili te nesavršenosti, ali za Emanuela te nesavršenosti su perfektne. Tomi Emanuel je sa 6 godina započeo majstorsku tehniku sviranja, visoko se rangirao kao studijski muzičar i kao član nekoliko australijskih rok grupa, pre nego što je započeo svoju solo karijeru.  Jedan je od samo pet odabranih muzičara od strane mentora, Četa Etkinsa, a kao Sertifikovani gitarista dobio je pregršt pohvala, uključujući i dve Gremi nominacije, dve ,,ARIA” nagrade i nekoliko puta je biran u anketi čitalaca časopisa ,,Guitar Player”. Kao istaknuti fingerstajl gitarista, Emanuel često istovremeno spaja tri različita dela u svoj materijal, radi kao jednočlani bend koji u isti mah upravlja melodijom, pratećim akordima i basom. Njegovi talenti, koji su prevodivi na bilo koji jezik, vode ga na daleke krajeve sveta, mada Emanuel nikada ne svira dva ista koncerta, i improvizuje velika dela svakog dana. To ga čini otvorenim za tehničke nedostatke. ,,Suština je u osećanju muzike”, kaže Tomi. ,,I moram da osetim nešto. Još uvek sviram za sebe, znate, shvatio sam da ako, sebe zabavim, siguran sam da ću zabaviti i vas. I to nije arogantna izjava, već je samo kontrola kvaliteta.”

Foto: Simone Cecchetti