PODELI

Kako bi obeležila stogodišnjicu od nastanka „Transsibirske proze“, nezavisna pozorišna trupa Kroz Prozor Fabrika postavila je svoju novu predstavu po ovoj poemi Bleza Sandrara.

Premijera je zakazana za 6. decembar u Bitef teatru u 20h.

Reditelj predstave je Žan-Batist Demarinji, a projekat su podržali Švajcarska ambasada u Beogradu, Švajcarska kancelarija za saradnju u Srbiji, Francuski institut u Beogradu i Bitef teatar. Švajcarska umetnica Mina Ledergerber kreirala je lutke.

Blez Sandrar je pisac švajcarskog porekla rođen 1887. u Šo de Fonu. Sa 16 godina je napustio Švajcarsku i proveo neko vreme u Rusiji, potom u Njujorku, a zatim u Parizu gde je 1912. počeo da objavljuje.

U doba futurizma, 1913. godine, tačno pre sto godina, Blez Sandrar piše poemu koja će predstavljati pravu revoluciju u savremenoj književnosti. Odu modernom svetu, brzom životu,mašinama. Poemu kakva do tada nije napisana i kakvu niko nikada više neće napisati. Sledećegodine izbija rat. Mašine melju ljude. Blez Sandrar u njemu gubi desnu ruku, ruku kojom piše.

Režija: Žan-Batist Demarinji (Jean-Baptiste Demarigny)

Glume: Aleksandar Milković, Ana Jovanović, Dalia Cox, Mirko Jokić, Stevan Stančević i Miodag Krstić

Scenografija i video: Sanja Maljković

Lutke: Mina Ledergerber

Kostim: Marija Tavčar

Muzika: Miodrag Krstić

Produkcija: Kroz Prozor # Fabrika, 2013.

Realizovano uz podršku: Švajcarske amasade u Beogradu, Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji, Francuskog instituta u Beogradu i Bitef teatra.