PODELI

Fondacija „Novi Sad 2021“ poziva glumce, reditelje i sve sugrađane zainteresovane za socijalno pozorište da se prijave na „Trening za voditelje socijalnog teatra“ koji će biti održan tokom juna u Novom Sadu. 
U okviru rezidencijalnog programa „Plants AiR“ Fondacije „Novi Sad 2021“, u periodu od 11. juna do kraja meseca u Novom Sadu boraviće Đanluka Barbadori – profesionalni glumac, režiser i pedagog, predavač i stručnjak iz oblasti socijalnog pozorišta. Tokom boravka u Novom Sadu, Đanluka će biti voditelj praktičnog intenzivnog treninga za vođenje socijalnog teatra.

Trening je namenjen glumcima, glumcima-amaterima, rediteljima, ali i svim sugrađanima koji žele da se edukuju u ovoj oblasti, da pokrenu projekte socijalnog teatra u Novom Sadu, unesu promene u zajednicu i aktivno doprinesu razvoju projekta Evropska prestonica kulture.

Treninzi će biti održani u periodu od 13. do 23. juna, radnim danima u periodu od 14 do 19 sati, a subotom od 10 do 15 časova. Nakon završenog treninga, u periodu od 24. do 29. juna, uslediće praktičan rad.

Svi zainteresovani za treninge i edukaciju o socijalnom pozorištu mogu se prijaviti za učešće popunjavanjem formulara.

Tokom treninga radiće se na elementima za stvaranje grupne dinamike, razvoj samopoštovanja, samopouzdanja, slušanja, percepcije. Radiće se na podsticanju procesa traženja, deljenog razmišljanja, kreativnog razvoja tema i materijala na kojim društvena grupa odluči da radi kako bi se dobila ideja o predstavi. Kako je u Socijalnom teatru predstava trenutak sastanka i refleksije sa publikom, kroz treninge će biti ukazano i na važnost estetike, umetničke posvećenosti, a takođe i na neophodnost stvaranja debate nakon svakog izvođenja, uključujući aktere, voditelje i publiku.

Radni jezik tokom treninga biće engleski, no, imajući u vidu da je jezik teatra univerzalan, poziv važi za sve sugrađane, bez obzira na nivo znanja engleskog jezika, da se uključe u ovaj projekat.

Đanluka Barbadori je rođen 1967. godine u Ankoni (Italija). Od 1988. profesionalno se bavi glumom, režirao je oko 110 predstava na kineskom, engleskom, mađarskom, italijanskom, portugalskom, srpskom i španskom jeziku u različitim zemljama sveta. Trenutno vodi grupu „El Hormiguero Teatro” u Bogoti (Kolumbija). Od 1994. godine radi kao predavač i radi na projektima koji uključuju civilne i/ili društvene zajednice, kao i mlade glumce i profesionalne umetnike. Od 1998. godine uključen je u projekte zasnovane na pozorišnim veštinama usmerenim na adolescente i mlade koji žive u socijalnom riziku i/ili uslovima marginalnosti, posebno sa mladima od 14 do 20 godina. Sarađivao je sa UICI (Italijanska unija slepih) na projektima pozorišne pedagogije i izvođenja u Ankoni, gde je radio, takođe, sa grupama fabričkih radnika; žena; imigranata: „Teatropolis Laboratorio Teatrale Interculturale” (od 2005. do 2016. godine).

Foto: promo