PODELI

Legendarni trip-hop muzičar i producent Triki (Tricky) održaće koncert 26. januara sa početkom u 21.00h u prostoru “Depo” u Beogradu umesto u prvobitno najavljenoj “Amerikani” Doma omladine.
Već dve nedelje pre koncerta “Amerikana” je rasprodata tako da je organizator, promoterska kuća Long Play, odlučio da koncert “Tricky presents Skilled Mechanics” bude održan u većem prostoru “Depoa” (Travnička 3).

Za Trikijev koncert u “Depou” važe već kupljene ulaznice za “Amerikanu”. Uz to, za koncert “Tricky presents Skilled Mechanics” pušten je dodatan kontigent ulaznica od 1.800 dinara koje se mogu kupiti na blagajni DOB-a, odnosno preko mreže Eventim.

Trikijev nastup u “Depou” je na samom početku turneje na kojoj će predstavljati svoj novi album “Skilled Mechanics”, koji izlazi 22. januara 2016. Godine.
“Uvek sam smatrao da izlaziš pred ljude i zabavljaš ih, ne dobijajući od njih ništa zauzvrat. Ali u poslednje vreme shvatio sam koliko mi pruža publika, to je nešto neverovatno”, kaže Triki pred dolazak u Beograd.

Album “Skilled Mechanics” najavljen je odnedavno singlovima “Beijing To Berlin”, na kome sarađuje sa kineskom reperkom Ivy, i potom “Diving Away” (odradom “Porpoise Head” benda Porno For Pyros).

“Naziv dolazi od dokumentarca o špijunaži. U njemu je agent C.I.A. pričao o ubicama koje su Sjedinjene Države slale u inostranstvo da pokrenu revolucije i obore vlade. Nazvao ih je ‘veštim mehaničarima’ (‘skilled mechanics’). Ime je tako mračno i cinično da sam se primio na njega”, objašnjava Triki.

Specifičnost novog materijala je to što je Triki uglavnom preuzeo dužnost glavnog vokala – a tu praksu je uveo tek na prethodnom albumu “Adrian Thaws” (2014) – i što su mu u 13 pesama “Skilled Mechanics” glavni saradnici stalni koncertni bubnjar Luke Harris (ovog puta i kao pevač) i DJ Milo (saradnik još s kraja 80tih iz vremena ekipe The Wild Bunch).

Na globalnoj muzičkoj sceni Tricky se kao važno ime nametnuo pre dve decenije debi albumom “Maxinquaye”, sa koga su hit ovi bili “Aftermath”, “Ponderosa”, “Overcome”, “Black Steel”…Nakon godina stažiranja kao saradnik Massive Attacka, deo The Wild Bunch ekipe i bristolske scene, ovo izdanje Trikija pretvorilo u svetsku zvezdu, a trip hop učinilo uzbudljivim novim zvukom na sceni.

Trickyjeva tadašnja saradnica Martina Topley Bird do danas je ostala verovatno najprepoznatljiviji vokal njegovih pesama, mada je u narednih dvadeset godina Triki sarađivao i sa Bjork, Neneh Cherry, PJ Harvey, Cindy Lauper…

Uz sva lutanja, uspone i padove, Adrian Thaws uspeo je ostati jedan od najcenjenijih i najinovativnijih muzičara današnjice koji bez problema okreće novu stranicu u životu, a “Skilled Mechanics” projekt je njegovo novo veliko poglavlje.

“Muzika nema gospodara. Muzika je slobodna. Ja ne stvaram muziku, muzika stvara mene. Sve što imam došlo mi je preko muzike…”, kaže Triki.