PODELI

U četvrtak, 16. novembra SKCNS Fabrika imala je priliku da ugosti grčki instrumentalni bend Tuber i novosadskoj publici po drugi put omogući da uživaju u kvalitetnom zvuku. Tuber je prvi put u Srbiji nastupao na ovogodišnjem Exitu.

Energičnim Grcima prethodio je poznati novosadski sastav Wolfram koji je svakako bio sjajna uvertira predstojecem koncertu. Wolfram je energično počeo na vreme i iako su imali male tehničke probleme to ih nije sprečilo da  priušte posetiocima sat vremena kvalitetnog zvuka i sjajne atmosfere, nista manje od onog na šta je novosadska publika već navikla kada su njihove svirke u pitanju. Ređale su se žanrovski šarolike pesme “On this Side of The Line”, “Derviš”, “Krista”, “Psidzama”, “Prošeta se Jovka Kumanovka” i mnoge druge. Kako je svirka odmicala, atmosfera je postajala sve bolja, a broj posetilaca postepeno se povećavao. Wolfram je završio malo iza 22h najavivši svoju narednu svirku 23. decembra u novosadskom Gerila baru.

Nakon kratke pauze na binu je izasao i Tuber. Svirku su započeli pesmama sa novog albuma “Out Of The Blue” i “Russian”, nakon čega je usledila “Sucker Punch” na zaista vidno oduševljenje publike. Svojom, na savršen način, uklopljenoj kombinaciji raznih stilova i žanrova bend je tokom noći omogućio posetiocima Fabrike više od sat vremena zaista sjajnog zvuka. Usledile su još dve pesme sa novog albuma “Noman” i “Luckily dead”, a zatim i dobro poznate “Attack From Mars” i “Desert Overcrowded”. Sa bine su dopirali perfektzan zvuk i energija grčkih instrumentalista, a rezultat svega toga je bila sve euforičnija atmosfera koja je svoj vrhunac dostigla uz kompoziciju “Sex And Depression”. Publika se razigrala i sa ništa manjim oduševljenjem dočekala i sledeću kompoziciju “Firebird” koja je ujedno bila i poslednja, odnosno pretposlednja za ovo veče. Bend je, na poziv publike izašao na bis i otpevao svoju poslednju kompoziciju “The South Will Prevail” nakon čega se Paris zahvalio i pozdravio sa novosadskom publikom.

Bila je ovo jedna od izuzetno kvalitetnih i nesvakidašnjih svirki koju će Fabrika i Novosađani sigurno još dugo pamtiti.

Tijana Sredojević

Foto: Marmo