PODELI

„U inat svemu“ izdala je izdavačka kuća Lampshade media iz Beograda, a na albumu se nalazi ukupno 9 pesama.

Članovi grupe Skladište premijerno su predstavili svoj album prvenac novobečejskoj publici.

Oni koji su 4. aprila uveče posetili Dom kulture, imali su priliku da uživaju u pravom rokenrol koncertu i originalnom zvuku ovog novobečejskog benda.

Čule su se pesme „Istina“, „Oko“, „Molba“, „Mala pesma za Jelenu“ i druge, a tražio se i bis. Prema rečima Miloša Galetina, pesnika na čije tekstove su komponovane sve pesme sa albuma, koji nosi naziv „U inat svemu“, bis je učinio da utisci članova benda, nakon promocije, budu još lepši.

Pored originalnog zvuka i specifičnog vokala Srđana Bojića, upravo su tekstovi Galetina to što daje posebnu notu pesmama grupe Skladište. Saradnja Galetina sa muzičarima, poput Nemanje Nešića ili Stevana D. Jovanovića, koji pored Bojića, komponuju na njegove stihove, postala je za njega nešto sasvim uobičajeno, kaže Galetin: „Naravno da sve to imponuje stvaraocu, ali jednostavno je to sad postalo normalno kao kada piješ vodu. No, to ne menja suštinu da mi ta saradnja zaista mnogo znači. Svaki put kada čujem da neko od njih uglazbi moje stihove, to je za mene uvek jedna nova vrsta čarolije, jer je neobično kad čuješ svoje stihove koji su obojeni muzikom i samim tim dobiju neku drugačiju atmosferu od one koju sam ja imao u vidu kada sam ih pisao.“

Grupa Skladište postoji od 2013. godine, kada su u bendu, pored Bojića i Galetina, bili i Darko Milankov, Boris Vasić, Dragan Volkov Čoka i Srđan Vrešćak. Nakon snimanja albuma, oni su se okrenuli svojim obavezama i drugim planovima, a zamenila ih je mlađa ekipa koja sada, uz Bojića i Galetina, čini konačan sastav benda: Dalibor Stojanovski (solo gitara), Marko Galetin (ritam gitara), Miloš Stanković (bas gitara) i Nemanja Kiselički (bubnjevi).

Nema tu priče ni o izbacivanju niti o svađama, kaže Galetin, koji je decembra izdao svoju četvrtu zbirku poezije, dok je CD grupe Skladište ugledao svetlost dana u februaru: „U suštini su se te dve stvari nadovezale. Krajem godine sam za Gradsku biblioteku u Novom Sadu, odnosno za novosadski „Tiski cvet“, koji je takođe izdavač, izdao svoju četvrtu zbirku pesama pod nazivom „Tebi“, a ovaj cd je došao kao nešto što može da prati knjigu, iako oni nisu bili rađeni tako da bi se našli zajedno, već su se samo „sreli“. Na cd-u ima nekoliko pesama iz same knjige, a ima i nekih pesama iz starijih dana. Možda ljudi ne znaju, ali ovo je jedan neuobičajen pristup na današnjoj, da kažem, estradi, odnosno u saradnji muzičara i pesnika, tj. tekstopisca, da se ne rade pesme u nekom dogovoru, već svi pomenuti autori, koji komponuju na moje stihove, izaberu neku pesmu koju sam već napisao i onda je uglazbe, bez ikakvih obaveza i uslovljavanja.“

Skladište bend u svojoj akustičnoj verziji prati sve promocije Galetinove nove zbirke pesama „Tebi“, na književnim večerima koje se održavaju u regionu.

To je još jedan od pokušaja ovih Novobečejaca da promovišu svoje pesme, ali i da promene ustaljene načine predstavljanja poezije, objašnjava Galetin: „Nekog sam utiska da je poezija, od antičkog modela i pozicije, da se govori na trgovima, danas spala na to da je praktično u getu. Ovo je jedan od vidova da se sama poezija promoviše bez neke velike priče, jer se ustalilo pojavljivanje kritičara sa pesnikom, koji više pričaju, nego što je neko ko dođe na književno veče u poziciji da čuje samog pesnika. Više se priča, a manje govore stihovi, a ja sam upravo hteo da napravim nešto suprotno, da uz stihove ide muzika.“ „U inat svemu“, izdala je izdavačka kuća Lampshade media iz Beograda, a na albumu se nalazi ukupno 9 pesama.

Danilo Gurjanov

Foto: Goran Dobožan