PODELI

Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije sinoć je u beogradskom “Wurst Platz Bar”-u obeležilo 65 godina od svog osnivanja. Tom prilikom dodeljene su brojne nagrade, povelje i priznanja uz zanimljive nastupe laureata kao i uz kratke filmove o dobitnicima nagrada.

Dirigentu i kompozitoru RTS Big benda Vojislavu Bubiši Simiću, u njegovoj 94. godini, dodeljena je specijalna nagrada za sveobuhvatni doprinos muzici.

“ Umalo nisam zaplakao, kada sam video filmić o sebi na velikom platnu. Hvala vam svima i ohrabrujte mlade ljude da se bave džezom” rekao je Bubiša Simić kog su ovacije ispratile sa bine.

Nagrade za životno delo iz oblasti džez, pop i rok muzike, dodeljene su legendarnim umetnicima Dušku Gojkoviću, Đorđu Marjanoviću i „Yu grupi“. Nagrada za novu muzičku nadu koja je uspela da se etablira na muzičkoj sceni u poslednjih pet godina otišla je u ruke muzičkoj grupi „Irie FM“. Svim laueratima dodeljene su posebno livene, pozlaćene statuete.

Povelje za doprinos u popularizaciji muzike dodeljne su Petru Peci Popoviću, Petru Janjatoviću, Aleksandru Žikiću, Katarini Epštajn, Branki Glavonjić i Jeleni Vlahović.

Organizatori ističu da bi ova manifestacija, pod imenom „GODUM – Godišnji dobitnici udruženja muzičara“ trebalo da postane tradicionalan godišnji događaj.

U želji zaštite prava na rad i delatnost kojom se bave, muzičari su 1953. u Beogradu osnovali svoje Udruženje. Danas Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije ima više od 2.350 članova.

Foto: Tanjug (Dimitrije Goll)