PODELI

Projekat “Useljenje – Simulacija Kulturnog centra Novo naselje” najavljuje: “Prvi radni dan”, koji će se održati 9. juna na Novom naselju u Novom Sadu.

Pedro Lećitao, portugalski umetnik i arhitekta, će izgraditi instalaciju, koja će predstavljati umetnički spoj raznih materijala sa zadatkom da privuče publiku svih godina i zanimanja.

“Događaj je osmišljen tako da bude metafora budućnosti kako bi svako od prisutnih probao da se poveže sa budućnošću, da pretpostavi kakva ona može biti, šta nas u njoj čeka…Ovakvi događaji uvek imaju elemenat iznenađenja, te smatram da će biti interesantno za posmatrače.”, dodao je Pedro.

Pedro je dodao i da, iz njegovog dosadašnjeg iskustva nastalog širom sveta, ne sumnja da će tehnike i strategije koje koristi pri izgradnji instalacija privući decu, odrasle i starije ljude,  odnosno sve  bez obzira na njihovu različitu kulturno-umetničku pozadinu i poznanstvo iste.

“Ovde nije bitno da li ste arhitekta, umetnik, naučnik, advokat ili dete,  bitno je da vas delo umetnosti zaintrigira, a smatram da hoće, jer je isto spoj umetnosti i nauke.”, naglasio je.

“Useljenje” je projekat Udruženja Novo kulturno naselje iz Novog Sada, a podržan je i od strane programa Evropske unije Kreativna Evropa i Ministarstva kulture i informisanja.

Ana Ilić

Foto: Novo kulturno naselje