PODELI

Drugi po redu Festival savremenog plesa i performansa “Pokretnica” održan je u Novom Sadu u prostorijama SKCNS Fabrika.

Ovaj šestodnevni skup raznih izvedbi i radionica završen je 04.09.2018. godine. Početak festivala je obeležila partitura istkana odličnom saradnjom muzičara i plesača sa nezavisne novosadske scene. Kompozicija „Dualno obrazovanje“, koja je publici bila predstavljena, je prvobitno napisana za muzičare, a potom adaptirana plesačima kako bi improvizovani zvuk klavijature, različitih perkusija, trube, mikseta i drugih instrumenata omogućio plesačima da isti prate i improvizaciju na sceni dovedu do vrhunca. Muzičari i plesači su prilikom izvođenja dobijali zadatke u vidu praćenja muzike ili drugog plesača, vođenja (biti prećen od strane muzičara ili drugog plesača), prestanak plesanja, odnosno nepoštovanje instrukcija, pri čemu je ta mogućnost izbora izvođača ostavljala improvizaciji dosta prostora. Ovakav koncept plesa je kroz poštovanje postavljenih smernica do puke improvizacije doveo do originalne izvedbe, te je razbijanje ustaljenih okvira u muzici i plesu prikazano na veoma interesantan način.

Izvođač Filip Đurović je izjavio: “Mi smo muzičari, nemamo veze sa plesom, ali smo radili po partiturama koje smo sami smišljali i koje trebaju da budu usmerenje za slobodnu imrovizaciju. Dosta smo redukovali stvari u odnosu na originalno delo kako bi tumačenje moglo da bude jako otvoreno i slobodno u smislu da svako može da tumači delo kako njemu prija.“

Zanimljivo je bilo kao posmatrač očekivati neočekivano. U konceptu plesa i muzike, sam zvuk i pokreti su bili nepredviđeni, te je izlazak iz standardnih okvira plesa bilo jako izražen. Pored Filipa Đurovića, učestvovali su i Milan Milojković, Dunja Crnjanski, Slobodan Jokić Sloxxx, Forosina Dimovska, Jovana Rakić, Inna Madžar, Nataša Vranešević i Mia Inić.

„Raspleši se“ je projekat, koji je obeležio subotnje veče. Novosadski umetnici savremenog i urbanog plesa su na veoma alternativan način prikazali ples, prvenstveno jer nastup umetnica (Adriana Pastonjicki, Vesna Pašćanović, Ina MadžarJovana Rakić, Jelena Alempijević i Mia Inić) nije bio praćen muzikom. Ples je bio koncipiran tako da svaka od učesnica u momentu razvija određenu plesnu ideju, prati svoju viziju kroz izvođenje, a pri tom razgovara sa ostalim plesačicama i momentalno razvija nedovšeni ples. Njihova kreativnost i saradnja je pokazala da ples ne mora da bude ni u svakom momentu efektan, ni usklađen, već da je osećaj uživanja pri izvođenju ono što se prenosi na publiku. Nije bilo osobe u prostorijama SKCNS Fabrike da nije poželela da bude na sceni i improvizuje zajedno sa njima dok jedna drugoj daju zadatke: “Pleši po ivicama prostora… Pleši kao žena mačka…Pleši tako da uvek prolaziš između dve osobe…”

Izvedbeni okvir „3-33” je festivalski koncept nastupa u kojem su učesnici pokazali svoju kreativnost u trajanju do maksimalno 33 minuta. Performansi nisu “nužno” bili zanovani na plesu, već je autorima ostavljan prostor da osmisle svoj nastup po želji i inspiraciji.

Nuria Hoyng, umetnica iz Berlina, je započela nastup “SUBOTA NEDELJA” prekrivena čaršavom. Njeno izvođenje je bilo inspirisano dezorjentisanošću, a pokreti distorzirani. Najupečatljiviji momenat izvedbe je bio kada je skočila na postolje visoko postavljenog zvučnika i počela da se lagano, sinhono okreće sa njim licem slepljena za ozvučeni deo istog. Ples uz izgubljen pogled, naizgled nestabilnost u pokretima koji su bili pažljivo izvedeni i osmišljeni, i njena efektnost u izvođenju je pokazalo izuzetno umeće ove koreografkinje.

Drugi po redu performans te večeri je bio “DOGGY STYLE” od autorke i izvođačice Jane Richter iz Berlina. Na početku nastupa je oblepila scenu trakom napraviviši četiri različita oblika zatvorenog formata. Zvučni efekti u toku izvođenja su bili zasnovani na nasnimljenom ponavljanju četiri opšteprihvaćenih predrasuda o muškarcima. “Man always have to be in control!” je bio jedan od njih. Jane je inspiraciju za svoj nastup pronašla u društvenim normativima o shvatanju muškaraca, te je izvela svoju plesnu tačku odajući neku čudnu, totalno drugačiju vibraciju publici. Nastup je bio snažan.

To nedeljno veče je zaokružila Novosađanka Andreja Kargačin izvedbom “AUTOPSIJA DOROTI B”, čiji je rad najviše podsećao na predstavu. Mlada umetnica je pokazala svoju kreativnost kroz, najčešće, monolog. Ova mini predstava je kroz fiktivnu autopsiju mlade umetnice bila obeležena nošenjem sirovog mesa zubima i stavljanje burgera na mestu naramenica. Nastupom je pokazala svoj talenat za glumu i stvaranje, te očigledno predstavlja budućnost novosadske nezavisne scene.

Poslednji dan festivala su obeležile izvedbe “WALLS” izvođača Stefana Veselinovća, Miloša Janjića i Anastasije Kanazarević; “INTEREGO” autorski i performerki Nataše Milojević i Olivere Milojević, kao i “TO FEEL OR NOT TO FEEL” u izvođenju Marka Gabeža. Performansi su imali zadatak da prikažu kako je moguće razbiti ustaljene okvire, površna pravila i da je najvažnije pratiti sopstveni osećaj i želje u stvaranju. Ono što je društveno nametnuto, ne mora biti i ispravno, a najbitnije je ne izgubiti sebe i odustati od svojih ciljeva.

Festival savremenog plesa je bio upotpunjen i dnevnim radionicama držanih od strane poznatog plesača i izvođača Jurija Konjara i plesnog udruženja Groove. Radionice su imale zadatak učenja i usavršavanja tehnika u plesu, rušenju postavljenih granica i raskrčavanje puta ka kreativnošću.

Ovakav novi i drugačiji pristup plesu i performansi prkosi standardizovanoj novosadskoj sceni. Festival savemenog plesa i performansi “Pokretnica” je odlično mesto za sve nezavisne i originalne izvođače, koji vole da razbijaju postavljene okvire, pa samim tim i zaslužuje sve više učesnika i posetilaca svake naredne godine.

Ana Ilić

Foto: Pokretnica