PODELI

Nakon preslušavanja, temeljnog razmatranja i selekcije mnoštva pesama prijavljenih sastava, žiri konkursa „Uticaji britanske muzike u Srbiji“ odabrao je  15 izvođača koji pogađaju srž ovog unikatnog projekta a koji ima za cilj da predstavi koliko je muzika Velike Britanije ima/la uticija na muzičko stvaralaštvo na ovim prostorima.  Činjenica je da je muzika pojedinih potkultura kao što su pank i novi talas ostavila neizbrisiv trag, ali su i razdoblja šezdesetih i sedamdestih neizostavni sastavni deo stvaralaštva mnogih aktuelnih sastava. Na naše veliko iznenađenje naišli smo i na predloge zanimljivih obrada novih i aktuelnih autora koji danas pune top liste.

Spisak odabranih bendova i predloga obrada:

Trnje – I Have Started A Joke (Bee Gees)

Empathy Soul Project – This Mess We’re In (PJ Harvey)

Sivi – Love Song (The Cure)

Samostalni referenti – One Step Beyond (Madness)

Lagana sreda – Helter Skelter (The Beatles)

3 mačke 100 godina – Canyon Of Your Mind (Dog Doo Dah Band)

Shoplifters – Suffragette City (David Bowie)

Magic Bush – My Generation (The Who)

Royal Experiment – Ocean Drive (Duke Dumont)

Deep Steady – The Selecter (The Selecter)

SUS – Neat Neat Neat (The Damned)

SNB – Ever Fallen In Love (Buzzcocks)

Comme Il Faut – Latch (Sam Smith)

Prljave sestre – She Does It Right (Dr Feelgood)

School Bus- Got My Feet On The Ground (The Kinks)

Sledeća etapa na ovom projektu je studijski rad kako bi bendovi uradili snimke ovih numera koje će se naći na kompilacijskom CD-u. Disk će biti promovisan na nekoliko javnih događaja, praćen diskusijom o uticaju muzike Velike Britanije na prostorima Srbije – Od prve „invazije” britanske muzike sa kraja pedesetih, Bitlmanije, gruvi šezdesetih, koloritnih sedamdesetih,  rađanja panka, Kul Britanije i Britpopa pa do danas.

Projekat „Uticaji britanske muzike u Srbiji“ realizuje se u sklopu programa obeležavanja 180 godina diplomatskih odnosa UK i Srbije, a na tragu je nastupa brojnih  popularnih britanskih bendova u Srbiji, kao i važnih snimaka koje su jugoslovenski i srpski bendovi napravili u Velikoj Britaniji.