PODELI

Za njih ste sigurno čuli. Oni su Vatra i važe za jedan od najboljih hrvatskih bendova koji je u poslednjih nekoliko godina, čini mi se, osvojio sve nagrade koje se mogu osvojiti. Ako im koji trofej nedostaje na policama, nakon koncerta kom sam sinoć prisustvovala, apsolutno sam sigurna da će doći u njihove ruke.

Kao i većini onih koji su dobrim delom ili delimično upoznati sa radom ovog benda, prvi klik desio mi se sa pesmom „Tango“. Tada su dobili moju pažnju, ali ne potpunu jer sam u konekciji između Vatre i mene imala jednu veliku prazninu zvanu živa svirka. Kada je neki bend toliko popularan u svojoj zemlji, sigurno je da u samom startu očekuješ nešto od njega. U ovom slučaju, očekivanja su postojala mada ni sama nisam mogla da definišem kakva. Možeš se unapred kladiti da će biti dobro, ali da će te to raditi toliko jako da ćeš njihov manji klupski koncert svrstati u top 5 koncerata na kom si ikada bio, apsolutno NE! Zato je Vatra tu da te demantuje i iz prve učini fanom.

Tačno u 22.15h sa razglasa se čuo intro a na binu kultnog Shamrock bara izašli su Irena, Robert, Mario, Tomislav i na kraju, publici najpoznatiji, beskrajno harizmatični Ivan Dečak. Njegov lik najčešće prepoznaju, zahvaljujući popularnom talent show programu The Voice, koji su mnogi u Srbiji pratili putem kablovske televizije, a u kojoj je Ivan bio jedan od mentora. Njegovu neposrednost, duhovitost i radost jednog iskreno srećnog deteta upoznali smo putem tv-a, a da li sve te karakteristike dolaze do izražaja na bini, nisam imala prilike spoznati. Sve do sinoć. Iznenađujuće ili ne, Shamrock bar je bio pun, a već nakon pesama „Mišolovka“ i „Gorim“ kojima su započeli upoznavanje sa novosadskom publikom, usledili su prvi „wow“ povici i aplauzi duži nego što je bilo za očekivati na samom početku. Mada nemam običaj nabrajati sve pesme koje budu odsvirane na koncertu, ovaj put ću to učiniti samo iz jednog, ali vrednog razloga. Sve te pesme zaslužuju da ih poslušate te ću vam olakšati potragu na YT-u. Usledile su pesme „Saturn“, „Igle“, „Svjetla i sirene“, „Eskim“, „Ukleti Holandez“, „Sve je tišina“, „Tremolo“, „Nama se nikud ne žuri“, „Sekvoje“, „Anđeo s greškom“, „Mornarska majica“, „John Travolta“, „Jantar“, „Bilo je dobro“, „Kraj“, „Tango“, „Ruska“ i „Vrati se“.

Svaka od ovih 20 pesama imala je svoju uvodnu priču, ispričanu beskrajno simpatično i duhovito. Prilično sam sigurna da Ivan nije od onih frontmena koji imaju spremne fore i prilagođavaju ih svakom gradu. Njegova spontanost je očigledna, njegova brza reakcija na situacije sa publikom svakako ne može biti isplanirana. Ali njegova snaga mimo svih kvaliteta koje ima definitivno je u bendu koji stoji rame uz rame sa njim. Oni u isto vreme crpe i daju ogromnu količinu pozitivne energije jedni drugima, a celom tom vrtlogu publika ne može da odoli. Oni su bend koji ništa ne prepušta slučaju, pa su njihove svirke, žargonski rečeno, zategnute kao praćka. Svi jako dobro znamo ko je bila Margita Stefanović i koliko je ona bila važna za ex yu rokenrol scenu. Ono što je meni sinoć privuklo pažnju i učinilo da se naježim u jednom momentu je zaključak da ako iko ikada bude uopšte mogao i da bude stavljen u istu rečenicu sa Magi, definitivno je Irena. Na njenom licu oslikava se ista ona mističnost, često ozbiljnost i osmeh tek ponekada, baš kako sam i Magi doživljavala gledajući je nekada davno.

Atmosfera u Shamrocku zapravo bila je, kako je Ivan u jednom momentu pomenuo, rođendanska. I ja sam se osećala kao da sam na privatnoj žurci samo za posebno odabrane ljude, onoj žurci za koju  se po gradu traži jedna karta više, žurka na kojoj svako želi biti. Publika je bila očarana zvukom, melodijama, iskrenim tekstovima i moram priznati, teško osvojiva novosadska publika sa zadovoljstvom je kapitulirala pred Vatrom. Konekcija je stvorena, a u susret Danu zaljubljenih, Vatra i Novi Sad su se zavoleli.

Baš kao što sam i ja imala razne informacije i dezinformacije o ovom bendu, tako i vi možete da mi verujete ili ne. Upravo zato, pozvaću vas da prvom prilikom posetite njihov koncert i….postanete fan. 🙂

Ivane, osvojio si zahtevne Novosađane iz prve i ja ti iskreno čestitam na tome.

Vidimo se uskoro, to potvrđujem.

p.s. Doći će oni uskoro ponovo na mesto zločina 🙂

Andrea Magazin