PODELI

Recitatorska družina “Među nama” održala je prošle nedelje u Novom Sdu književno veče u čitaonici  Gradske biblioteke.  Iako ste već navikli da ovu šarmantnu,  umetničku, muzičko-recitatorsku družinu viđate u kafanskoj atmosferi, na mestima poput, Dva Psa, Crnog Bika, Kabarea Atina i sličnih, ovoga puta su odlučili da iznenade kako promenom ambijenta, tako i izborom pesama.

Na pitanje, otkud nastup u Gradskoj biblioteci, Nikola Rausavljević  nam je odgovorio: “Odlučili smo da malo promenimo ambijent i krenemo u saradnju sa Gradskom bibliotekom Novog Sada, što ne znači da ćemo odustati od pravljenja večeri po novosadskim lokalima.”
Uistinu, Gradska biblioteka i predstavlja drugu kuću ove družine, s obzirom na to da studiraju srpsku književnost, pa se nadamo da će se ova saradnja nastaviti jer bi to značilo i novu publiku. Ovom prilikom, pored već ustaljenih obožavalaca, u publici smo videli i nova lica koja su sa uživanjem pratila svaku reč, svaki ton ovih mladih ljudi.
Kada je reč o izboru pesama, članovi družine su napravili iskorak u repertoaru i pored Drainca, Mike Antića, Bećkovića, Lorke, Crnjanskog, čuli smo i pesme mladih autora kao što su Fata Eganović čije su pesme “Potreba da zapišem” i “Jad”, Branislav Čurčov “Pesnici su stvorili Srbiju” i Stefan Njegovan “Govorim joj mislima”.

Publika je imala priliku da čuje i stihove pesnika Milena Šelmića koji je iz prvih redova ponosno bodrio  ovu družinu tokom nastupa. Njegove izabrane pesme bile su “Ne znam ni kako ni zašto” i “Čovek iz postojbine crnih orlova”.
Ono što je bilo jako interesantno jeste da su fotograf i članovi družine napravili rođendansko iznenađenje recitatoru Nikoli, dok je Milan u skladu sa prilikom i mestom za kraj otpevao i na gitari odsvirao pesmu “Glavni junak jedne knjige” Duška Trifunovića, a po uzoru na izvedbu popularnog Bijelog dugmeta.
Mina Erić