PODELI

Bajaga i Instruktori završili su izuzetno uspešnu 2013. godinu i turneju “Daljina, dim i prašina” u petak uveče u novosadskom Spens-u, koncertom posebnim po prvom izvođenju uživo pesme “Mladost”, gostovanju Dejana Cukića i nesvakidašnjem finalu “All You Need Is Love (Samo nam je ljubav potrebna)”, uz pomoć četvorice “Bitlsa”, odnosno članova tribjut benda Bestbit.

Bend Momčila Bajagića krenuo je na neobičan način – sedeći u stolicama dok su svirali bluz “Stari put za Novi Sad”, po kom je prigodno nazvan koncert u velikoj dvorani Spens-a. Sa CD albuma “Daljina, dim i prašina”, povodom kog je turneja počela još u junu 2012. godine, izvedene su i “Ako treba da je kraj”, “Suza” i “Još jednom”.

Bajaga SPENS 11

Tokom dvoipočasovnog nastupa preko 3.500 Novosađana, ali i fanova koji su potegli iz drugih republika bivše Jugoslavije i susedne Rumunije, Bajaga i Instruktori su, na sveopšte oduševljenje, otprašili i stare hitove kao što su “Godine prolaze”, “Verujem, ne verujem”, “Ti se ljubiš”, “Iza nas”, “220”, “Muzika na struju”

Instruktor Žika Milenković imao je svoj blok pesama, koji su činili hit Baba “Ko me ter’o”, uz “Život je nekad siv” i “Veselu pesmu”, a posle dužeg vremena izvedene su “Marlena” i “Vidi šta sam ti uradio od pesme mama”, i to uz pomoć nekadašnjeg člana benda Dejana Cukića koji je svojom posebnom energijom i glasom zaradio ovacije publike u Spens-u.

Novina je bilo i uvrštavanje u set listu poetičnog “Straha od vozova”, dok su u skladu sa ravničarskim duhom Novog Sada Instruktori pozitivne geografije odsvirali “Ti se nećeš vratiti” i na prvi bis premijerno “Mladost” – pesmu koju je Bajaga uradio nedavno za mjuzikl “Ženidba i udadba” beogradskog Pozorišta na Terazijama.

Posle “Tišine”, “Tamare” i “Mojih drugova”, i višeminutnih ekstatičnih poziva da se vrate na pozornicu, Bajaga, Žika, Loki, Cvele, Čeda i Kića na drugom bisu izveli su veličanstvenu baladu “Zažmuri” i žestoku “Samo nam je ljubav potrebna”, u čijem su se završnom delu “All You Need Is Love” na binu popeli Cukić i Bestbitovci (The Bestbeat), prigodno odeveni u Bitlse (Beatles) iz faze Sgt. Pepper!

Prethodno, Bestbit su u svojstvu predgrupe na pravi način otvorili koncert “Stari put za Novi Sad” upečatljivo odsviravši klasike kao što su “A Hard Days Night”, “Help”, “All My Loving”, “Yellow Submarine”, “Hey Jude”… podsetivši na liverpulske bube ne samo izgledom (kao Bitlsi iz 1965. godine), već i kretnjama, gestovima i obraćanjima publici.

Koncertom u Novom Sadu Bajaga i Instruktori posle godinu i po završili su turneju povodom CD albuma “Daljina, dim i prašina” na kojoj je bend svirao velike koncerte i festivale u Beogradu (Kalemegdan, Beer fest), Zagrebu (Šalata), Ljubljani (Tivoli), Sarajevu (Dom mladih), Nikšiću (Lake fest), Kragujevcu (Arsenal fest)…

Prvi nastup u 2014. godini, u kojoj Bajaga i Instruktori proslavljaju 30 godina postojanja, biće 1. januara (22:00) u Budvi, na bini ispred Starog grada, a povodom jubileja sviraju 6, 7. i 8. marta u Tvornici u Zagrebu, gradu u kome je beogradski bend održao prvi koncert u karijeri 12. aprila 1984. godine u kultnom klubu “Kulušić”.

Foto: Aleksandar Kamasi