PODELI

Velikim beogradskim koncertom u srcu Savamale Vlatko Stefanovski začiniće ponudu Savamalskog kulturnog leta gde će kao Vlatko Stefanovski Trio nastupati 30. jula na Miksalištu (Mostarska 5, Savamala).

Vlatko Stefanovski je poznati makedonski gitarista, prepoznatljiv po svom posebnom stilu fuzione muzike, mešavini makedonskih tradicionalnih nepravilnih ritmova i savremenog roka. Rođen je 1957. godine u Prilepu (Makedonija) u pozorišnoj porodici. Počeo je da svira gitaru sa 13 godina. U svojim kasnim tinejdžerskim godinama osnovao je grupu „Leb i sol“ koja je postala jedno od najvažnijih imena muzičk sceni bivše Jugoslavije. Sa Leb i Sol objavio je 14 albuma i nastupao širom sveta.

Od sredine devedesetih godina, Stefanovski je gradio vrlo uspešnu solo karijeru. Snimao je zavidna solo izdanja poput ,,Cowboys & Indians”, ,,Sarajevo”, ,,Vlatko Stefanovski trio”, ,,Kula od karti”, ,,Grom iz plavog neba”… Sarađivao je sa Miroslavom Tadićem na albumima ,,Kruševsku”, ,,Treta majka”, ,,Live in Belgrade” i ,,Live in Zagreb”. Ti albumi uperili su sasvim novo svetlo na akustičnu gitaru Vlatka Stefanovskog, njegov rad, i na njegove eksperimente sa tradicionalnom makedonskom muzikom.

U poslednjih nekoliko godina svirao je i snimao po celom svetu sa mnogim vrhunskim umetnicima kao što su Tomi Emanuel, Stohelo Rozenberg, Džiboni, Jan Akerman i Teodosi Spasov, Stefan Milenković, Kudsi Erguner, Bojan Z., Manu Katche, Toni Levin, i mnogi drugi. Njegov nedavni rad takođe uključuje muziku za filmove, pozorište i balet.

Vlatko je nastupao kao solista sa brojnim džez i simfonijskim orkestrima: Tonkunstler orkestar iz Beča, Simphonieta orkestar iz Sofije, slovenski orkestar filharmonija – Ljubljana, Studentski Simfonijski orkestar iz Skoplja – Makedonija, FulKul Džez Big Band, Ljubljana, hrvatski Big Bend, Big Bend RTS…

Stefanovski je poznat po svojoj jedinstvenoj gitarskoj tehnici i tonu. Sa svojim Vlatko Stefanovski Triom nastupao je širom planete. U 2007. godini Stefanovski je postao i počasni doktor u oblasti umetnosti na Univerzitetu „Sv. Kiril i Metodij“ u Skoplju.

Svaki koncert Trija Vlatka Stefanovskog je posebno muzičko putovanje… Novu muzičko priču Vlatko Stefanovski će Beograđanima ispričati 30. jula na Miksalištu, u okviru Savamalskog kulturnog leta.

Prvi kontigent ulaznica po promotivnoj ceni od 1.200 dinara dostupan je na svim Gigs Tix i Eventim prodajnim mestima, kao i u Mikser House-u (Karađorđeva 46) i u kafeu Šikarica (Skadarska 22).