PODELI
edf

Doček 7527. u Novom Sadu je jedno od boljih dešavanja u poslednjih par godina  koje grad organizuje. Na oko 40 lokacija bilo je različitih koncerata svih muzičkih žanrova. Mene je privukla novootvorena “Kuluturna stanica Svilara” I beogradski bend Zemlja Gruva.

Koncert je bio rasprodat već posle par dana od objavljivanja da ćemo imati priliku da ih čujemo. Sreća, sreća, radost. 🙂 Jednostavno obožavam ovaj, kako sam ga jednom nazvao, “Big bend u malom”. Posle ove svirke mogu slobodno reći – BENDINA! Sastav ovih instrumenata ne može loše da zvuči, pogotovo kad je bend uigran kao “Zemlja”.

Početak je zavarao masu sa uvodom iz ’Najlepse želje’ ali to je bio samo mix tema iz nekoliko pesama kojim su najavili da će biti pakleno. Dva sjajna ženska vokala koja tekstovima prolaze kroz teme ljubavi, muško- ženskih odnosa, položaja svih nas u društvu….imaju jos snažniju energiju kad puste glasove, svaka u svom stilu, a to jedino živa svirka može da objasni.

edf

Ređali su se tu hitovi poput – Nisam znala, Najlepse želje, Đango, Meni treba, Jednom je sada … ali odsvirane su i pesme Jugoslovesnkog kralja fanka, Dina Dvornika, ‘Afrika’ i ‘Ti si mi u mislima’.

Sastav ovog benda je uglavnom standardan ali trenutno stanje je neponovljiva Zoe Kida (Ana Radonjic) – vokal, Konstrakta (Ana Đuric)- vokal, MC Milovan Boskovic – gitara i vokal, Luka Lopičić- klavijatura i vokal, sempler, Marko Vlajčić- Bas, Arion Petrovski- bubanj , Đorđe Antić- trombon, Ivan Radivojević- truba, Andrija Daničić- saxofon, Dusan Savic – klavijatura.

Ovaj sastav od prve pesme pokreće i tera na igru,što je bilo i ove večeri u Svilari. Toliko pozitivne energije ovi ljudi imaju na bini da publika ne može ostati ravnodušna, pa čak ni novosadska 🙂 Zoe Kida je prokomentarisala da je novinari pitaju kako se „bore“ sa novosadskom publikom, aludirajući na to da je Novosađane teško pridobiti, ali ona je rekla da Zemlja gruva nema taj problem, što se na ovom koncertu osetilo i videlo.

mde

Taj njihov gruv je nešto retko kod nas i ne možemo se pohvaliti velikim brojem bendova poput njih. Zato je prisustvo koncertu ovog benda pravo uživanje. Kome je bilo malo svirke u “Svilari” može da ode do Zemuna na tradicionalni koncert u klub Fest 26. januara.

Bend Zemlja Gruva je proslavio 10 godina u decembru, a mi im želimo jos mnogo albuma i godina postojanja.

Sve u svemu – Čista energija.
Tekst i foto: Filip Stefanović