PODELI

„Inspiracija za pisanje romana bila mi je Dora Mar, njen nesvakidašnji talenat za fotografiju i neverovatno jaka ljubav prema Pablu Pikasu. Zanimao me je njen odnos sa velikim slikarom. 

Istražujući njegova dela uvidela sam koliko je ova žena posebna i zanimljiva, a istovremeno velika umetnica, fotografkinja i slikarka. Interesovao me je njen život, ne samo u periodu dok je bila sa Pikasom, već pre i posle toga”. – objasnila je Soe Vadles na promociji knjige „Žena koja plače“, u punom klubu „Tribina mladih“ novosadskog Kulturnog centra.

Autorka je drugi put u poseti Novom Sadu. Nakon gostovanja na „Prosefesta”, publika se oduševila, pa je Soe Valdes odlučila da Novosađanima predstavi svoju najnoviju knjigu koju je prevela Bojana Kovačević Petrović. Iako je roman zasnovan na desetogodišnjoj vezi koju je glavna junjakinja imala sa Pablom Pikasom, i na načinu na koji se predala toj ljubavi, autorka je novosadskoj publici objasnila da roman treba da se čita istim žarom kao kada se gleda serija Pikasovih portreta Dore Mar.

_MG_6721

“Pikaso nije bio jedini koji je slikao Doru Mar. To je činio i Man Rej, i na osnovu te slike, Pikaso se zaljubio u nju. To je bio sasvim poseban svet, koji je živeo u jednoj specifičnoj, mnogo teškoj epohi, jer je tada počinjao španski građanski rat. Ja sam želela da kroz jedno kružno ogledalo prikažem epohu tridesetih godina u kojoj je Dora Mar živela svoju mladost, da pokažem njen život sa Pikasom i preslikam ga na svoj život. Ujedno, želela sam da prikažem kakva je Kuba danas i da uz jednu igru ogledala i prikazivanje više epoha, zaokružim ovu složenu priču”. – rekla je Valdes, dodavši da ova knjiga sadrži i pasaže njenog života.

Roman je o životu Dore Mar, nadrealistkinje i umetnice koju je krasio veliki talenat sve dok u njen život nije ušao Pablo Pikaso. Četrdeset godina nakon smrti genija iz Malage, Soe Valdes proniče u dušu žene koja je bila spremna na sve zarad ljubavi, i daruje nam pronicljiv i uzbudljiv roman o strasti koja nema granice. Između prizora Kastrove Kube i pariškog egzila, Soe do tančina opisuje veličanstvene nadrealističke fotografije Dore Mar i slikovito predočava vrline i mane jednog od najvećih genija svih vremena, Pabla Pikasa.

_MG_6744

Autorka čitaoce vodi kroz nesvakidašnju pripovest o životu Dore Mar, od okruženja pokreta koji je snažno obeležio tridesete godine 20. veka do venecijanskih kanala i ulica u kojima je glavna junjakinja provela poslednje dane u javnosti. Ljubavnica, muza i naposletku žrtva velikog umetnika, Teodora Marković, odlazi na putovanje u Veneciju koje će predstavljati prelomnu tačku u njenom životu. Po povratku u Pariz, povući će se u samoću i zauvek zatvoriti u svoj stan. Pablo Pikaso se istovremeno divio i bio ljubomoran nesvakidašnjoj lepoti i talentu koje je posedovala Dora, i upravo zbog toga počeo je da je muči i kinji, a ljubav prema njoj pretvorila se u torturu i agresivnost. Kroz umetnost, a preko ljubavi Pikaso je na svojim slikama, na kojima je Dora Mar prikazao patnju i bol, a njegova dela su postajala sve veća enigma i ubedljivija.