PODELI

U okviru konferencije za medije priređene povodom koncerta Crvene Jabuke, frontmen tog benda, Dražen Žerić Žera, najavio je šta sve očekuje publiku u Novom Sadu. Koncert će biti održan 19. marta u Srpskom narodnom pozorištu.S obzirom na to da je prethodni koncert trajao tri sata, postavilo se pitanje da li će i predstojeći koncert biti slične dužine, na šta je odgovario da ne može da zna nešto takvo, jer sve zavisi od publike i toga koliko će oni biti zainteresovani da traje. Isto tako, naveo je da nema plan i spisak pesama koje će izvoditi i da smatra da je daleko bolje i kvalitetnije raditi bez ikakvog predumišljaja, što je propratio i opaskom: “Nema spiska pesama jer je to kao kad vodiš ljubav i planiraš šta ćeš i kad ćeš raditi.”

Dodao je i da mu je žao što nije ostalo više umetnika stare garde koji izvode koncerte tako, spontano i prirodno, bez nekog veštačkog nameštanja. Smatra da je bolje pustiti publiku da odluči šta želi i u razgovoru s njima doći do pesama, nego izabrati one koje bend lično najviše voli. Na pitanje da li će izvoditi tuđe ili isključivo svoje pesme, kaže da na svom koncertu retko izvodi tuđe pesme, tek možda ako koncert prekorači četiri sata, ali kaže: “Ukoliko bih izvodio, onda bi to bilo nešto iz sarajevske pop-rock škole, možda Indexe ili jednu prekrasnu Josipu”, no da bi svakako bilo bolje da neko od njih to izvede lično, kao gost nego da on to čini, jer su to vrsni muzičari sami za sebe.

Na pitanje da li gaji posebne afinititete prema novosadskoj publici, jer ih je na jednom koncertu u Makarskoj specijalno pozdravljao, Žera je odgovara: “Prvo mi je drago da su Novosađani došli u Makarsku, jer ja sam u Makarskoj od svoje treće godine života. Ja ni kriv ni dužan, kao i niko od nas za sve što se dešavalo na Balkanu, želim da razbijem te barijere i da sastavim cijeli svijet, da smo svi u jednoj kolijevci i da smo svi braća i sestre, to je moje mišljenje. A što primitivci sve vode na politiku, to je druga neka stvar. Dakle, ja ću uvijek pamtiti ona vremena Jadrana i svoje prve ljubavi, gdje su nastale pjesme Krivo je more, i tako dalje. Tako da mi je drago kad ljudi probiju led, pa dođu na Jadran i kad je tako, ja ih onda moram pozdravljati.”

Na konstataciju da su pesme Crvene Jabuke većinom ljubavne tematike, a iako se čini da je sve napisano i sve već rečeno, one opet nastaju i kao da tome nema kraja, on govori da iako on ne piše, već samo peva pesme, one nastaju kao plod rada ekipe koja je oko grupe toliko dugo i da su verovatno svi istog senzibiliteta, te da svi žele da donesu normalne ljudske teme kroz svoje pesme i da se trude da i otpevaju i odsviraju jednako dobro ono što je napisano i da će raditi sve dok toga bude bilo.
Za kraj je pozvao publiku da dođu na koncert, ali da im nema šta pričati o tome kako će na koncertu biti, jer sve već i sami znaju, nego samo da dođu da zajedno provedemo jedno lepo martovsko veče u Novom Sadu, uz žal što će za koji dan preskočiti Dan žena, ali da je ceo mart obeležen kao specijalan u tom smislu i da će ipak za njih pevati.

Milica Erdevički