PODELI
Foto: David Hrubik

Ovaj tekst počeću sa nekoliko BRAVO! Prvo BRAVO ide za publiku koja je ispoštovala događaj i došla uprkos upornoj i dosadnoj kiši koja je u Novom Sadu padala ceo dan i pretila da Kineska četvrt bude potopljena, a da se ovaj koncert pretvori u javnu probu. BRAVO i za bendove koji su nas oduvali svirkom i BRAVO za Northern Revival koji je sve ovo organizovao. Ujedno čestitam bendu NR na istrajnosti, desetogodišnjici, kvalitetu koji pružaju i hrabrosti da unesu promene u svoj rad što se pokazalo kao dobar potez.

Na koncertnoj promociji novog albuma Northern Revival-a svirali su bendovi sa kojima se druže i dele bine: Monolith i Lednik te je ovo bio kao neki mini festival novosadskih bendova jer najavljena Nula je na kraju ostala kod kuće. S obzirom na to da sam oba ova benda tek sinoć čula prvi put uživo, još uvek sam pod jakim utiskom i žalim što mi je uvek promicalo da čujem Lednik jer sam veliki zaljubljenik u instrumentalnu muziku. Monolith je nastao pre dve godine i zbog opšte poznatih okolnosti i nije bilo nešto mnogo prilika da ih negde “ulovim”.

Početak je bio najavljen za 21h, ali Monolith je izašao na binu oko 21.30h. Ovaj autorski trio, koji za sebe kaže da stvara pod uticajem grupe Black Sabbath, predstavio se numerama sa prvog albuma koji je u finalnoj fazi i samo što nije zvanično objavljen (o čemu ćemo vas uredno odmah obavestiti jer ovo morate da preslušate), ali su svirali i neke nove pesme koje će se naći na narednom albumu. Ognjen, vokal i basista, ušetao je na binu kao da ga je vremepolov doneo iz viktorijanskog doba u beloj košulji i prsluku i pantalonama sa dugom kovrdžavom kosom neobavezno pokupljenom na temenu. Ovaj njegov modni detalj je nekako upotpunio nastup u vizuelnom smislu. Monolith ima tekstove na engleskom i Ognjenove glasovne mogućnosti su vrlo jake te to zvuči odlično. Sviraju mešavinu hard roka i stoner muzike. Sve pohvale za odličnog gitaristu Marka i bubnjara Mladena.

Foto: David Hrubik

Publika je zaista podržala sve od početka, niko tu nije došao slučajno i odmah se videlo da će ovo veče biti jedno od onih kada sami sebi kažete: “Što volim što sam tu!”.

Foto: David Hrubik

Nakon njih nastupao je instrumentalni post metal bend Lednik koji nas je provozao do nekih dimenzija svesti koje nisu baš svetle, prilično je teška muzika, ali vrlo moćna i vuče misli u neke dubine gde ne zalazimo svesno često. Svaki ton gitare je jedan korak napred, može se shvatiti kao putovanje kroz vreme-pogled u budućnost ili vraćanje u prošlost, preispitivanje, a svaki udarac bubnja pojačava emociju koju gitare i bas stvaraju.

Foto: David Hrubik

Fantastično, ne znam kako vernije da opišem osećaj koji su probudili u meni. Između svake numere Eddie, bubnjar, nas je uvodio u priču te je nakon toga svako u svojoj glavi mogao da stvara slike, da vizualizuje note i možda zamišlja tekstove.

Jubilarci i vlasnici novog albuma, Northern Revival, sinoć su izdominirali kako je i bio red. “Modification” je nedavno objavljen za Geenger Records na kojem peva “novi” pevač Slobodan Pejčić. Iako je došao 2019, njegovo prisustvo tek sada je došlo do izražaja jer je glavni vokal na ovom albumu.

Foto: David Hrubik

Novina je i da je Aleksandar Rajić, gitarista, propevao u nekim deonicama, a sveukupno nova postava je nekako osvežila sve to što NR radi od svog osnivanja. Promene su vidljive i osetne, ali su pozitivne i čestitam im još jednom na svemu što sam na početku ovog teksta nabrojala. Predstavili su pesme sa novog albuma i reakcije publike su bile fenomenalne. Kao da su svirali setlistu “omiljene pesme”, a ne sveže objavljen album. Nisu izostale ni neka stare, ali fokus je bio ipak na novim ostvarenjima. Za NR važi  da su stoner heavy rock bend sa uplivima mnogih drugih žanrova i sve to tako upakovano zaista brutalno zvuči, svetski. Novi album ima 9 pesama, jedna je na srpskom jeziku što me je prilično iznenadilo. Pesma “Pobednik” je još jedan iskorak iz utabane staze i mogu vam reći podjednako im to dobro ide kao i pesme na engleskom. Mislim da bi u budućnosti bilo dobro za bend da napravi još koju na srpskom kako bi postali privlačniji onima koje jezička barijera odbija od naših bendova koji ne pevaju na maternjem jeziku.

Moram da primetim da su bubnjari sinoć uzeli šou za sebe, bili su najdominantniji bar u mojim očima i ušima. I sva trojica su vrhunski isprašili svoje bubnjeve kao da su se borili za milion dolara. Gitaristi i basisti nek se ne naljute, zaista su svi zvučali odlično.

Foto: David Hrubik

Primetno je kod sva tri benda da su vrlo ozbiljne postave, da se redovno radi, svira, stvara i da na bini imaju samouverenost i usviranost na nivou vrlo popularnih bendova koji mnogo češće nastupaju. Kreativnost im ne manjka, produktivni su i zaista mislim da su ponos našeg grada i lokalne scene. Hvala vam na tome. Bilo je zadovoljstvo prisustvovati.

Ivana Jovanović