PODELI

Četvrti put za redom, kroz brojne sadržaje i bogat program festivala “Živjeti slobodno” u Banjaluci će biti obeležen Međunarodni dan pobede nad fašizmom. Banjalučka publika 5. maja na Aquani, biće u prilici da uživa u odličnim nastupima poznatih regionalnih bendova Zoster, Zabranjeno pušenje  i Goran Bare & Majke. Ulaznice za ovaj događaj već su dostupne i to po ceni od 7 KM u pretprodaji i 10 KM na dan koncerta. Prodajna mesta su: KSB, Cafe bar Šestica i Peckham pub.

U Narodnom pozorištu Republike Srpske, 7. maja od 20.00, biće odigrana predstava “Beton mahala” u režiji Branislava Trifunovića i Rifata Rifatovića, a u izvođenju grupe mladih glumaca iz Novog Pazara. Predstava se bavi problemima mladih, ali istovremeno otvara politička, religijska i druga društvena pitanja. Od svog prvog izvođenja u Novom Pazaru, nakog čega je odmah i zabranjena u ovom gradu, igrana je u gradovima širom regiona i privukla veliku pažnju i simpatije publike. Ulaznice za ovu predstavu po ceni od 5 KM mogu se kupiti na blagajni pozorišta.

U finišu programa festivala „Živjeti slobodno“ ove godine 8. maja u Kulturnom centru Banski dvor od 12.00 biće održana i panel diskusija na temu „Antifašizam i postistina“, na kojoj će ove godine učestvovati: Ivana Pantelić (istraživač-saradnik na Institutu za savremenu istoriju u Beogradu), Aleš Čar (romansijer, pipovedač, prevodilac, scenarista, urednik i jedan od najznačajnijih slovenačkih pisaca nove generacije); Branko Rosić (pisac i zamenik glavnog urednika magazina Nedeljnik), Branislav Trifunović (glumac), Samir Hodović (frontmen benda Velahavle i građanski aktivista) dok će moderator ovog panela biti Vule Žurić (pisac).

Festival “Živjeti slobodno” koji se četvrtu godinu za redom održava u Banjaluci, u organizaciji UG Sloboda, a u partnerstvu sa Unijom studenata RS, ima za cilj da realizacijom programskih sadržaja kod svih mladih ljudi na ovim prostorima razvije svest i vrednosti za  poštovanje i negovanje tradicije antifašizma, te da se 9. maj i u budućnosti obeležava i proslavlja kao važan datum u kreiranju današnjih prava i sloboda.

Foto: Dejan Škipina