PODELI

Triler “Argo” sa Ben Affleck-om u glavnoj ulozi nagrađen je Zlatnim globusom za najbolju dramu i najbolju režiju, dok je favorit “Linkoln” Steven Spielberga osvojio samo jedan trofej. Adaptacija Igoovog klasikaLes Miserables proglašena je najboljim mjuziklom, dok su dve glavne zvezde filma – Hugh Jackman i Anne Hathaway osvojili Zlatni globus za glumačka ostvarenja.

Filmsko ostvarenje “Argo” o otetim Amerikancima u Iranu 1979. nakon islamske revolucije osvojila je dve glavne nagrade na dodeli “Zlatnog globusa” koja je sinoć održana u Los Anđelesu.

Najveće iznenađenje Zlatnih globusa bio je poraz Steven Spielberga i njegove drame “Linkoln” o poslednjim danima 16. američkog predsednika Abrahama Lincolna. Film koji je imao čak sedam nominacija, osvojio je samo jednu nagradu, Zlatnog globusa za najboljeg glumca u kategoriji drame koja je otišla u ruke Britanca Daniela Day-Lewisa.

Za razliku od njega, drama o robovlasništvu, snimljena u stilu vesterna Quentina Tarantina, dobila je sve pohvale Udruženja stranih novinara u Holivudu, koji svake godine u ovo doba organizuje dodelu Zlatnih globusa.

Po mnogima kontroverzniDjango Unchainedosvojio je dve nagrade – nagradu za scenario, čiji je autor sam Tarantino i nagradu za najboljeg sporednog glumca koja je pripala Nemcu Christoph Waltzu, koji je dobio Oskara za sporednu ulogu u Tarantinovom filmu “Prokletnici”.

Što se ostalih kategorija tiče, Jessica Chastain je, kao što se i očekivalo, dobila Zlatnog globusa za najbolju glumicu u drami, za ulogu mladog agenta CIA koji ulazi u trag Osami bin Ladenu u trileru “Zero Dark Thirty”, dok je njena koleginica Jennifer Laurens osvojila istu nagradu, ali u kategoriji komedija/mjuzikl za ulogu u filmu “Silver Linings Playbook”.

Anne Hathaway, koja je za ulogu tragične junakinje Fantine u “Les Miserables” morala da smrša 13 kilograma i da se ošiša na kratko, osvojila je nagradu za najbolju sporednu glumicu.

Britanska pjevačica Adel je dobila nagradu za najbolju filmsku muziku, zahvaljujući pesmi u filmu “Skyfall”, a film “Amour” austrijskog režisera Mihaela Hanekea, koji otvara 41. izdanje FEST-a u Beogradu, proglašen je za najbolji strani film.

Svečanost povodom druge najvažnije dodele nagrada u Holivudu posle Oskara, priredila je ove godine i neka iznenađenja.

Glumica Jodie Foster (50) je primajući nagradu za životno delo prvi put javno obelodanila da je lezbejka. “Nadam se da niste razočarani time što neće biti velikog govora kojim saopštavam da sam gej, ja sam to učinila pre hiljadu godina mojim prijateljima i porodici”, kazala je.

Homoseksualna orijentacija glumice, koja je dva puta osvojila Zlatni globus i Oskara – za uloge u filmovima “Kad jaganjci utihnu” (1992) i “Optužena” (1988), odavno je poznata, ali je ovo prvi put da je ona o tome javno progovorila.

Sve prisutne na ceremoniji, čije su voditeljke bile vodeće američke komičarke, Tina Fey i Amy Poehler, pozdravio je i bivši američki predsednik Bill Clinton koji je dočekan ovacijama. Klintonu je bio poveren zadatak da predstavi Spilbergov film “Linkoln”.

Najbolja TV serija u kategoriji drame je teroristički triler “Homeland”, čiji su glumci Damian Lewis i Claire Danes osvojili nagrade za glumačka ostvarenja, dok je za najbolju TV seriju u kategoriji komedije i mjuzikla proglašena serija “Girls”, a njena zvezda Lena Dunham, koja je ujedno i kreator serije, osvojila je nagradu za najbolju glumicu u komediji.

HBO drama “Game Change” o kontroverznoj političarki Sarah Palin, proglašena je za najbolji TV film, dok su Julianne Moore i Ed Harris osvojili glumačke nagrade za ulogu kontroverzne guvernerke Aljaske, odnosno republikanskog predsedničkog kandidata John McCain.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=w918Eh3fij0&feature=player_embedded

Izvor: telegraf.rs

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.