PODELI

Hladno pivo ove godine obeležava 25 godina rada i 20 godina od izlaska prvog albuma “Džinovski”, a jubilej su proslavili velikim koncertom na Šalati u Zagrebu 25. maja.

Može se reći da su u biografiju benda upisali još jednu vrlo uspešnu godinu, a povodom novog albuma, nastupa na Calling festivalu sa grupom Green Day, nastupa na Koncertu godine i planovima benda pričali smo sa gitaristom benda, Zoranom Subošićem Zokijem.

Remix: Ove godine Hladno pivo obeležilo je 25 godina postojanja. Pre svega čestitam vam jubilej i želim vam još mnogo uspešnih godina rada. Godina je na izmaku, jeste li uspeli da sve što ste planirali u 2013. i uradite?

Zoki: Hvala na čestitkama, potruditi ćemo se odvaliti još koju godinu, ako smo ovu preživjeli mislim da imamo još bar desetljeće druženja :), a što se tiče planova ovogodišnjih, pa nismo recimo uspjeli odraditi turneju po klubovima povodom 20 godina “Džinovskog”, ali smo zato završili pola novog albuma. Nema veze, bitno da se radi.

Remix: Album „Svijet glamura“, s kojeg se izdvojilo dosta hitova, možemo okarakterisati kao još jedno vaše vrlo uspešno izdanje. Sprema se novi album. Šta može publika očekivati s obzirom da ste imali i promene u sastavu benda, trubač Stipe više nije sa vama, to svakako menja zvuk Hladnog piva?

Zoki: Trube neće biti na novom albumu, ako na to misliš, teško mi je napisati što može očekivati publika kada ne znam niti što mi sami možemo očekivati, to jest nemamo nikada namjeru snimiti ovakav ili onakav album, kuda nas vjetar odnese tu sletimo, a vjetar je dosta jak ovaj put 🙂

Remix: Da li je ovogodišnji singl „Na ovim prostorima“ vaš odgovor na ulazak Hrvatske u Evropsku uniju? 🙂

Zoki: Da, već se pokazuje taj zajebani mentalitet nakon našeg ulaska, povijest se ponavlja, ali pjesma je u stvari obračun sa stereotipima vezanim za naše podneblje pošto se sustav ne može mjeriti s Evropskim jer ne funkcionira ništa, pardon, gotovo ništa…

Remix: Hoće li biti još osvrta na EU u pesmama sa predstojećeg albuma?

Zoki: Dakako, pa to je sad naša država isto kao i Hrvatska, nama granice ne znače puno.

Remix: Kao jedan od uspeha u ovoj godini sigurno možemo navesti i vaš nastup sa grupom Green Day u Beogradu. Mi smo se odlično proveli na tom koncertu, a kako je vama bilo? Jeste li imali priliku upoznati Green Day?

Zoki: Nismo, ali smo upoznali kako je to švercati alkoholna pića u vlastiti backstage, naime, iz nekog nama nepoznatog razloga svako piće koje bi eventualno sadržavalo neki postotak alkohola je bilo zabranjeno u području pored i iza bine. Uspio sam mahnuti bubnjaru Tre Coolu kad je išao na svirku. Uglavnom, super velika bina i malo smo im prčkali po opremi, na kraju jedna lijepa večer ispala.

Remix: Česti ste i rado viđeni gosti u Srbiji. Eto vas posle godinu dana ponovo na Koncertu godine u Novom Sadu 21. decembra. Šta publika može očekivati od vašeg nastupa ove godine?

Zoki: Znoj, suze i smijeh. Pokušati ćemo dati naglasak na neke starije pjesme ovaj put, tu nas publika voli i nije nam problem svirati kao da nas gone djavli.

Remix: S obzirom da će 2014. godinu Hladno pivo dočekati na pozornici na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, da li bi hteo da nam otkriješ neke detalje oko tog koncerta?

Zoki: Biti će to spektakl za pamćenje o kojem će se pričati desetljećima.

Remix: Planirate li neke solističke koncerte u narednoj godini ili ćete više biti posvećeni festivalskim nastupima?

Zoki: Kako nam naleti, ali moramo završiti album, tako da je moguć nešto manji broj koncerata 2014., ako ne dune neki vjetar promjene.

Remix: Hvala mnogo na izdvojenom vremenu i vidimo se uskoro u Novom Sadu.

Zoki: Hvala tebi i pozdrav svima!

Ivana Jovanović