PODELI

Gde prestaje stvarnost, a počinje fikcija? Šta se dešava kada prestanemo da pravimo tu razliku? Zašto između svakodnevice u Srbiji i vesti Njuz.net portala vlada mrtva trka? Sigurno postoje minimum 24 razloga da ne ostanemo ravnodušni, nego da se kritički kroz humor osvrnemo na svakodnevicu u Srbiji.

Prvi FreeDom Art Festival pokrenuće ova, i mnoga druga pitanja, u okviru tribinskog programa koji će se održavati od nedelje, 23. avgusta, pa sve do zatvaranja festivala, u nedelju, 30. avgusta.

Uz sjajan tribinski i radioničarski program, FreeDom festival obeležiće niz akcija na više lokacija u gradu: prekrečavanje grafita koji promovišu mržnju i netoleranciju, predstaviti organizacije  civilnog društva i međunarodnih projekata na Freeshop bazaru, i organizovati posebne ulične akcije, poput “Inspiriši slobodu”, koja promoviše životni stil bez  konzumacije alkohola. Ove aktivnosti, i mnoge druge, sprovodiće pančevčka udruženja građana, Kancelarija za mlade grada Pančeva, ali i gosti iz inostranstva uključeni u projekte.

Aktivističko-kritički program Freedom Art Festivala počinje na samom otvaranju, u nedelju, 23. avgusta, u dvorani „Apolo” u 21 sat, kada je na programu predstava „Afanisis ili o presvlačenju”, u organizaciji grupe „Hajde da”, koja se bavi istorijom marginalizacije kroz priču o transrodnosti, kao i značenjem transvestitizma u socijalnom, psihološkom i političkom smislu.

Dan kasnije, u ponedeljak, 24. avgusta od 20 časova u dvorani „Apolo“ publika će imati prilike da uživa uz tribinski program fantastične ekipe Njuz.net portala, koja dolazi u punom sastavu, uz specijalnog gosta, Zorana Kesića. Pričaćemo o slobodi, slobodi govora i kritikovaćemo savremeno društvo. Tribina se organizuje u saradnji sa Građanskom akcijom Pančevo, a moderator tribine je Tibor Jona.

U četvrtak, 27. avgusta, na Tamiškom  keju, biće organizovana tribina i radionica „Azilanti u Srbiji u budućnosti – šta ćemo menjati i na koji način zajednica može proaktivno delovati i raditi na uspostavljanju interkulturalnog dijaloga”. Tribinu organuzuju Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila u Srbiji i Tim za borbu protiv trgovine ljudima terenske jedinice Crvenog krsta Pančevo. Na radionici će se čuti autentične priče tražioca azila, upoznati običaji, kultura i gastronomija zemalja njihovog porekla.

Nakon toga, u dvorani „Apolo” od 20 časova, sa Biljanom Srbljanović tražićemo odgovore na pitanja: da li su parole da je neznanje moć, sloboda ropstvo, a rat zapravo mir – zauzele svoj deo stvarnosti? Da li strukture ljude kontrolišu nametnutim zadovoljstvima? Da li čovek ima gotovo nepresušnan apetit za destrukciju? Da li je do neprepoznavanja dovedena suština prevare? Moderator razgovora je Nenad Živković.

Iste večeri, od 22 sata, u Letnjoj bašti Doma omladine, rezervisali smo  termin za mešavinu humora, sarkazma i ozbiljnih tema – gde će pažnju FreeDOM posetiocima okupirati Stand Up komičari: Jelena Radanović, Srđan Dinčić i Nikola Silić. Kao pisci, reditelji i izvođači, tekstovima iz ličnog iskustva i pogleda na svet nastojaće da na duhovit način pripovedaju o svetu koji ih okružuje – kao i o slobodi koja je lajtmotiv „FreeDOM Art” festivala.

U subotu, 29. avgusta, od 14 do 20 sati u dvorani „Apolo“, na programu je zanimljiv interaktivni projekat „FreeBOOK“. Živa biblioteka u organizaciji Kreativnog omladinskog centra Pančeva za borbu protiv side funkcioniše baš kao prava biblioteka, gde čitaoci dolaze da pozajme „knjigu” na određeno vreme. Postoji jedna razlika – knjige u živoj biblioteci su osobe koje predstavljaju grupe koje su često meta predrasuda i stereotipa, žrtve diskriminacije i socijalne ekskluzije. Ako ste spremni da oslobodite um, suočite sa sopstvenim predrasudama i lično upoznate „svoj stereotip“, sigurno ćete postati čitalac ili čitateljka žive biblioteke. Program „Ne ceni knjigu po koricama – ŽIVA BIBLIOTEKA” u Srbiji sprovodi Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije.