PODELI
Foto: Emanuela Tomino

Dan nakon vrlo uspešne promocije knjige “Glavom kroz zid”, Zoran Predin predstavlja pesmu “Kuća pored mora”, ujedno i najavni singl nadolazećeg studijskog izdanja albuma “Zoran pjeva Arsena”.

Kao i sve pesme s albuma koji je već sad pobudio veliki interes širom regije, “Kuća pored mora” nastala je u sradnji s Damirom Kukuruzovićem i njegovim pratećim bendom Django Group. Kako zvuči kada se spoji rad dve muzičke legende tj. kako je to “Zoran pjeva Arsena” uz nove aranžerske vizije, publika će imati priliku otkriti u drugoj polovini februara kada će album biti objavljen.

Zoran Predin, poznat po autorskoj izvrsnosti, humoru i provokativnim tekstovima, jedan je od najznačajnijih slovenskih novovalnih kantautora. Uz brojna priznanja kojima je obasut, kao najvećim komplimentom, ovaj cenjeni umetnik lično smatra to što su ga proglasili novovalnim Arsenom Dedićem. S vrhunskim muzičkim virtuozom i pesnikom Zoran Predin dugo je prijateljevao i plodno sarađivao te su se, nakon velikog uspeha albuma “Matija svira Arsena”, rodile ideje za dodatne umetničke varijacije okupljene na albumu također prigodnog naziva – “Zoran pjeva Arsena”.

Zoran Predin je kao Arsenov bliski prijatelj, kolega i srodna poetska duša, izabrao12 pesama iz Arsenovog šarolikog opusa. Uz osnovnu ideju da Arsenove pesme snime u gypsy swing aranžmanima u izvođenju fenomenalnog Damira Kukuruzovića i njegovog banda Django Group, u izboru su se našli neki od najvećih hitova poput “Kuća pored mora”, “Moderato Cantabile” i “Pamtim samo sretne dane”, ali i neke malo manje poznate pesme: “Ni ti, ni ja”, “Imenom sam tvojim zvao”, “Zagreb i ja se volimo tajno”. U novim aranžmanima violinista Brune Urlića i Zorana Predina pesme dobijaju potpuno nove boje i zrače dosad skrivenu poetsku energiju, koja krasi samo stvarno vrhunske pesme. Kao poseban gost na albumu se pridružio i slavni pijanista Matija Dedić, koji je svojim jedinstvenim muzičkim umećem, pesmama dodao majstorsku autentičnost prve kategorije.

“Zapravo smo snimili “nove originale” Arsenovih majstorija, koje će očarati Arsenovu, Damirovu i moju publiku i nedvojbeno osvojiti sve koji vole Leonarda Cohena, Vaja con Dios ili Trio Rosenberg.” – oduševljen projektom izjavio je Zoran Predin.

“Zoran pjeva Arsena” je 40. po redu Predinov album, a zanimljivost je i da će biti objavljen u godini u kojoj slavi 40. godina uspešne karijere.