Iluzije Slobode, novobečejsko-bečejski DIY festival koji još od 2008. godine odoleva diktatima i ideologiji popularne kulture, i ove 2024. nastavlja misiju podrške nezavisnom autorskom stvaralaštvu.

Drugog vikenda juna, 14. i 15. dok se proleće i leto smenjuju na tronu, u Bečeju na salašu ˶The spirit of Schultz˝ susreću se tzv. old school, veterani nezavisne regionalne muzičke scene i neka nova imena čija se buduća istorija već ispisuje krupnim slovima u analima beskompromisnog zvuka.

U pitanju je nekonvencionalni alternativni festival koji insistira na žanrovskoj šarenolikosti i predstavlja domaće i regionalne izvođače čiji su putevi umetničkog ostvarenja takođe sasvim nestandardni. U ovom izdanju gostovaće reprezenti hardkora, panka, različitih formi elektronike i još mnogo toga, a u pitanju su bendovi koji se ne mogu čuti baš često. Posebnu čar ovog festivala predstavlja ambijent Šulcovog salaša koji u spoju prirode i muzičkog doživljaja posetiocima pruža jedinstven ugođaj.

Tokom dva festivalska dana nastupiće 9 bendova, 2 DJ-a, a drugog festivalskog dana i najmlađi alternativci moći će da uživaju u programu osmišljenom za njihov uzrast. Naime, u subotu 15. 06. od 16 časova će novobečejska trupa ˶Radionica snova˝ izvesti predstavu za decu pod nazivom: ˶Ducka, ovde nešto smrducka!˝. Kroz niz komičnih situacija deca uče ozbiljne lekcije o higijeni, zdravlju i pravilnom odnosu prema kućnim ljubimcima. Za predstavu je ulaz slobodan.

Muzički program počinje u 20 časova i jednodnevne karte se mogu kupiti na ulazu u festivalski prostor po ceni od 1200 dinara. Za mlađe od 18 godina, uz priloženu ličnu kartu ili đačku knjižicu, ulaz je besplatan. Uz ulaznice svi posetioci dobijaju ličnu konzum čašu i džepnu pepeljaru. U okviru festivalskog prostora, u hladu, nalaziće se i kamp koji nije pet-friendly.

Prvi festivalski dan obeležiće bendovi Majak, Potres, Kalikamo, Downstroy i Fiskalni račun. Drugi festivalski dan će otvoriti DJ Falsh (poznat kao gitarista bendova Los Propeleros i Deep Steady), te vas očekuju nastupi bendova Urlik, De Limanos, Kriva Istina i Nula, a muzički specijalitet za kraj je DJ Martinez selecta (sarađivao sa bendom Downstroy i Hornsman Coyote-om).

Više detalja o izvođačima, kroz reč organizatora festivala Iluzije Slobode, možete saznati iz nastavka teksta.

Majak-Predstavnici su novog talasa beogradske hardcore scene, mladi i energični bend koji polako postaje predmet interesovanja šire scene.

Potres-Oni su pank bend iz Smedereva, osnovani davne 1991. godine, i ovo je jedna od retkih prilika da se okupljaju i nastupaju.

Kalikamo-Čaka Svraka menja bend, ali ćud nikad. Predstaviće svoje angažovane rime prepoznatljive u izvedbi Kali Fat Dub-a, ali i neke nove, naoružane bubnjem i jakim basom uz elektronsku podršku.

 

Downstroy-Malobrojni su bendovi, pa čak i domaći, koji su nastupili na toliko različitih lokacija u Bečeju, kao ovaj kikindski metalkor bend koji proslavlja svoj 20. rođendan. Njihov prvi nastup je takođe bio u Bečeju i oni su, takoreći, miljenici lokalne publike.

 

Fiskalni račun-Može se reći, domaćini festivala poznati po energičnim nastupima. Posle tačno godinu dana, ponovo nastupaju u rodnom gradu.

Urlik-Poznata lica sa scene, ovog puta upakovani u garažni pank bend koji dolazi iz Beograda i promoviše novi, istoimeni, album.

 

Kriva istina-Jedan od stubova hrvatske punk scene, uvek na pravoj strani, bez kompromisa. Njihova muzika je i melodična i energična, a tekstovi direktni i iskreni.

 

Nula-Šibenački anarho bend koji postoji preko 30 godina, posle 20 godina autorske pauze ovih dana izdaje novi album, a jedna od prvih svirki na kojima kreću sa promocijom biće baš na Iluzijama. Predstavljaju osoben specijalitet za ljubitelje HC punk zvuka, sa snažnim porukama poput parola.

De Limanos-Novosadska ekipa koja sintetiše gotovo sve postojeće pank stilove u jednom bendu. I oni će na festivalu promovisati svoj novi album pod nazivom ˶Blender˝.