Foto: promo

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade raspisuje Konkurs za učešće na 31. Festivalu koji će biti održan od 20. do 24. avgusta 2025. godine u Bačkoj Palanci. Organizatori su otvorili poziv za sva profesionalna pozorišta za decu i mlade da pošalju svoje prijave i učestvuju na 31. Festivalu. Konkurs je otvoren do 15. septembra.

Predstave koje ispunjavaju uslove učeša su mamenjene su deci (od 0 do 12 godina) ili mladima (od 12 do 18 godina) i pri tom ih izvode profesionalci.

Predstave koje će imati prioritet su one koje koje tematizuju ekologiju, mentalno zdravlje dece i mladih, prava dece i mladih ili odnos prema svemu onome i/ili svima onima koji su na bilo koji način drugačiji, predstave koje ispituju forme kao što su interaktivno pozorište, participativno, hibridno, imerzivno, ambijentalno, digitalno…predstave koje se služe savremenim tehnologijama, teatrom objekata, održivim materijalima ili se izvode u prirodi i one koje  istražuju na polju ekologije procesa i rade na tragu zelene transformacije u pozorištu.

Prijave koje stignu nakon navedenog roka kao i prijave koje su nepotpune smatraće se nevažećim. O prispeću vaše prijave automatski će vas obavestiti Google form. Priloženi materijali ostaju u arhivi Festivala, a koriste se isključivo za potrebe selekcije i promocije festivalskog programa (programska knjižica, plakat, sajt, društvene mreže, promotivni video). Ukoliko imate bilo kakvih problema sa onlajn prijavom ili dodatna pitanja možete se obratiti mejlom na adresu: office@fep.org.rs.

Sve detalje o konkursu možete pronaći na sajtu festivala OVDE.

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade (FEP) se održava u Bačkoj Palanci gde već 30 godina upoznaje decu sa temom ekologije i približiva je kroz kroz umetnost i kreativnost, istovremeno podstičući kod njih interesovanje i ljubav prema umetnosti i stvaralaštvu uopšte. FEP teži da svojoj publici ponudi kvalitetan sadržaj obzirom da pozorište u Bačkoj Palanci već 30 godina ne postoji i da je Festival jedina manifestacija u gradu koja se bavi sistematskim negovanjem kulture kako kroz bazičnu manifestaciju tako i kroz ostale lokalne, regionalne i međunarodne projekte.

Organizaciju FEP-a čine mladi ljudi koji su odrastali uz Festival i učestvovali u njemu, neki i od samog rođenja. Samostalno i samoinicijativno FEP nastavlja da kontinuirano okuplja decu i mlade iz Bačke Palanke, okolnih mesta ali i regiona i da ih uključuje u samu realizaciju svojih aktivnosti, da ih pozitivno afirmiše i podstiče na aktivizam i participaciju u lokalnoj zajednici.

FEP je jedan od osnivača regionalne platforme za afirmaciju pozorišta za decu i mlade ,,Od malih nog(u)“ i dobitnik je mnogih prestižnih nagrada: 2 Zelena lista, 2 Oktobarske nagrade, Manifestacija od većeg pokrajinskog značaja, priznanje Asiteža Srbije.