Drugo izdanje Fantast Festa Užice počelo je u Gradskom kulturnom centru 5. septembra gde se održavaju radionice filmske i scenske šminke koje vodi Miroslav Lakobrija. Svečano otvaranje biće danas, 7. septembra na Trgu partizana u 20h gde će biti postavljena izložba „Fantastični Bob“, a neposredno pre toga posetioci će moći da učestvuju u razgovoru sa našim poznatim ilustratorom Dobrosavom Bobom Živkovićem.

Sve do 14. septembra u Užicu ćete moći da prisustvujete bogatom programu ovogodišnjeg izdanja Fantast Festa na nekoliko lokacija. Za najmlađe Užičane biće organizovano druženje sa Stefanom Tićmijem i Elizabetom Georgijevom. Mlade će kroz književni svet fantstike provesti prof. dr Sava Damjanov, književnik Dejan Stojiljković, Miloš Petković, Aleksandar Petrović (Aca Seltik) i vršački srednjoškolac Luka Jerković. Sugrađani će imati priliku da vide i izložbu „Bestijarij Stanislava Lema“ koja se realizuje u sradnji sa Ambasadom Republike Poljske u Beogradu. O stvaralačkom radu samog Stanislava Lema govoriće Ilija Bakić višestruko nagrađivani srpski književnik, književni i stripski kritičar i urednik koji je ujedno i predsednik žirija nagrade „Stanislav Lem“ izdavačke kuće Solaris. Gost Fantast Festa Užice biće i direktor Festivala srpskog filma fantastike Jovan Ristić.

Tokom višednevnog programa takođe će biti realizovan i bogat zabavni sadržaj u vidu temaskog maskenbala, pab kviza, dvodnevnog gejminga, revijalnog kospleja, a Fantast Fest Užice zvanično će biti zatvoren koncertom grupe Orthodox Celts u Gradskom kulturnom centru od 21h.

Fantast Fest Užice je prvi put održan prošle godine takođe u septembru u organizaciji Gradskog kulturnog centra i Narodne biblioteke Užice uz finansijsku podršku lokalne samouprave.

Tokom šest dana trajanja Festivala koji je prvenstveno namenjen deci i mladima,  užičkoj publici ponudio je raznovrstan sadržaj. Na programu su se našle izložbe, panel diskusije, predavanja, radionice, strip, prezentacije, interaktivna šetnja, fantastične igre namenjene svim starosnim strukturama. Fantast Fest svojim drugim izdanjem potvrđuje da definitivno ulazi na spisak tradicionalnih i značajnih manifestacija u Užicu, ali i cele zapadne Srbije.

Fantast Fest Užice se realizuje u okviru projekta „Užice – prestonica kulture Srbije 2024. godine”. Ove godine projekat je finansijski podržan i od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.