Treći festival muzike sveta „Pocket Globe” biće održan u Novom Sadu, u novoj zgradi Studentskog kulturnog centra (Ulica Vladimira Perića Valtera 5), od 12. do 14. novembra 2024. Svaki od šest koncerata u okviru festivalskog programa, na svoj način će veličati kreativnu snagu žena i njihov liderski duh u oblasti muziciranja i umetničkih projekata. Početak svake večeri zakazan je za 20 sati.

Prva dva izdanja festivala „Pocket Globe”, održana 2022. i 2023. godine, svojim raznolikim sadržajima, brojnom publikom i izvanrednom atmosferom, pokazala su da Novi Sad jeste prikladno mesto za predstavljanje zvučnih i kulturnih nasleđa iz raznih krajeva sveta, tradicionalno ili moderno interpretiranih, izvornih ili aranžiranih.

Nakon tih uzbudljivih, obećavajućih i hvaljenih početnih koraka, festival „Pocket Globe” sa radošću nastavlja svoju misiju, koja podrazumeva širenje muzičkih vidika i slušalačkih navika, svojevrsnu spontanu muzičku edukaciju, te obogaćivanje kulturne ponude Novog Sada i Srbije retkim, manje poznatim koncertnim programima, a neretko i premijerama: novosadskim, srpskim, pa i regionalnim. Kada je reč o ovogodišnjem izdanju, „Pocket Globe” može da se pohvali koncertnim programima koji će svi do jednog biti premijerno izvedeni u Srbiji.

Festival je ove godine u znaku žena. Njihov „glas” – u doslovnom i metaforičnom smislu – dominiraće koncertnim programom koji čini šest koncerata podeljenih na tri večeri. Na nekim koncertima, žene će biti jedini akteri na sceni, a tamo gde će slika biti mešovita, opet su žene te koje imaju lidersku ulogu!

Na samom početku, u utorak, 12. novembra, slušaćemo francuski trio Samaïa, koji čine tri mlade umetnice opčinjene vokalnom polifonijom, različitim muzičkim tradicijama i jezičkom raznovrsnošću. Svojim blistavim i reskim glasovima, katkad prateći sebe na instrumentima – Eleonor, Noemi i Luna interpretiraju pesme na više od deset jezika, služeći se tradicionalnim bretonskim, oksitanskim, anadolskim, kavkaskim i mnogim drugim evropskim i evroazijskim izvorima pesama, oplemenjujući repertoar i sopstvenim autorskim radom. Iza sebe imaju dva albuma, a najnoviji Travers​é​es objavljen je juna 2023.

Nakon njih, nastupiće zvezda ovogodišnjeg „Pocket Globe”-a, Ana Alkaide (Alcaide). Ova jedinstvena španska umetnica duboko je posvećena drevnim tradicijama, u kojima nalazi inspiraciju za sopstveni kompozitorski rad. Anina originalnost u velikoj meri je bazirana na kombinaciji svirke na instrumentu nikelharpi i izvođenju srednjovekovnih španskih melodija, među kojima su se neke vremenom raširile po Mediteranu, pa je tako, prirodno, Anina umetnička otvorenost obuhvatila i sefardsko nasleđe, te pevanje na judeo-španskom jeziku. Na svom umetničko-istraživačkom putu, Ana je ostvarila brojne saradnje sa muzičarima iz raznih zemalja, a među stalnim saradnicima je američko-španski muzičar Bil Koli (Bill Colley), ujedno i njen životni partner, koji svira razne orijentalne žičane instrumente i služi se elektronikom. Na koncertu u Novom Sadu, naslovljenom „Essentia”, slušaćemo upravo Bila Kolija sa Anom Alkaide, a koja će pored nikelharpe, svirati i hardangersku violinu i uz to pevati.

Drugo veče, 13. novembra, otvoriće duo Iram Salsano (Hiram) i Marčela De Karolisa (Marcello De Carolis), iza čijeg svežeg, zajedničkog projekta „Fronni D’Alia” stoji dugogodišnja posvećenost Iram Salsano muzici južne Italije, koju terenski istražuje, a potom izvodi i re-kreira svojim izuzetnim vokalom, kao i svirkom na italijanskim dairama (tamorra i tamburello) i drombuljama (marranzano), vešto se koristeći i luperom. Iram je višestruko nagrađivana u Italiji za svoj dosadašnji rad. Marčelo, Iramin partner u ovom atraktivnom muzičkom eksperimentu, svira gitaru batente, takođe upotrebljavajući luper. Spoj njihovih sklonosti prema arhaičnim temama i modernoj virtuoznosti, donosi fascinantno putovanje predelima južne Italije i upoznavanje duha i suštine narodnih narativnih pesama, serenada, posleničkih pesama itd.

Ovo „veče dua” zaokružiće Manijuha Bikont (Maniucha) i Ksaveri Vojćinjski (Ksawery Wójciński), poljski umetnici čiji projekat, kao i album Oj borom, borom, objavljen 2017, ne prestaje da ushićuje evropsku publiku, i to ne samo ljubitelje world muzike i tradicionalnih pesama, nego i poklonike eksperimentalog, avangardnog zvuka. I ovom projektu je bazu dala žena, tj. Manijuhino dubinsko terensko istraživanje pe svega ukrajinskih pesama sa pograničnog područja Polesja, koje umetnica izvodi svojim rustično-vilinskim glasom. Ona je u kontrabasisti Ksaveriju našla savršenog saradnika, koji sa puno razumevanja utapa svoj avangardni vokabular u arhaični glas i poruke.

Nakon jednog trija i tri dua, „Pocket Globe” će završne večeri imati najmanji i najveći sastav na svom trećem izdanju. U četvrtak, 14. novembra, publici će se najpre predstaviti Teja Niku (Teija), akademski školovana harmonikašica iz Finske, koja osim svoje tehničko-izvođačke vrsnosti poseduje i muzički kosmopolitizam. Otvorena ka raznim uticajima, Teja u svom sviračkom i kompozitorskom radu često kombinuje različite tradicije i žanrove, a možda je najprepoznatljivija po svojoj ljubavi prema skandinavskom Severu i balkanskom Jugu, o čemu svedoče i dosadašnja tri solo-albuma: Finsko Pajdusko, Memento i Hetkessä.

Za sam kraj festivala, organizatori su odabrali sve priznatiju našu i austrijsku umetnicu Jelenu Popržan, autentičnu i neponovljivu. Mada je domaća publika imala puno prilika do sada da je uživo sluša u Srbiji (u rodnom Novom Sadu Jelena je poslednji put nastupila 2013), ovo će biti premijerni koncert njenog sastava i projekta Jelena Popržan Quartett, u kom su Jeleni (glas, viola) priključeni cenjeni džez muzičari Austrije: Riči Vinkler (klarinet, alt saksofon), Klemens Zajnicer (violončelo) i Lina Nojner (kontrabas). Projekat ovog kvarteta, materijalizovan na istoimenom albumu iz 2022. godine, donosi Jelenine autorske kompozicije inspirisane poemama Tamar Radziner (1927 – 1991), poljsko-bečke pesnikinje jevrejskog porekla. Ovaj koncertni program objedinjuje formu ciklusa pesama i niz živopisnih instrumentalnih kompozicija.

Nastupom kvarteta Jelene Popržan, koji dijahrono ujedinjuje dva silna ženska potpisa, na ubedljiv način će biti zaokruženo treće izdanje festivala „Pocket Globe” posvećeno snazi ženskog glasa, te kreativnoj moći i doprinosu žena u društvu, kulturi i muzici.

Pored koncertnog programa, festival će podariti publici i neke prateće sadržaje, o čemu će uskoro biti više informacija.

Ulaznice za festival se mogu nabaviti preko sajta Gigstix kao i na svih njihovim prodajnim mestima. Cena ulaznice za pojedinačno veče je 1.000 dinara, dok cena kompleta ulaznica za ceo festival iznosi 2.500 dinara.

Festival su podržali: Međunarodni projekat „Sounds of Europe” (podržan od Kreativne Evrope), Ambasada Španije, Poljski institut u Beogradu, Austrijski kulturni forum, Francuski institut, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Studentski kulturni centar Novi Sad. Organizator je Udruženje Ring Ring u partnerstvu sa Muzičkim informativnim centrom Srbije.

Program po danima

12.11.

Samaïa (Francuska)

Ana Alcaide (Španija)

13.11.

Hiram Salsano & Marcello De Carolis (Italija)

Maniucha & Ksawery (Poljska)

14.11.

Teija Niku (Finska)

Jelena Popržan Quartett (Srbija/Austrija