PODELI

Osmo izdanje jedinog autohtonog filmskog festivala u Kragujevcu, KRAF-a (Kragujevački festival antiratnog i angažovanog filma), koji će se održati od 27. do 31. oktobra, 2014. godine, tematski će biti posvećeno studentskom filmu.

KRAF ili kako su ga ove godine nazvali – “Akademski KRAF”, je po prvi put takmičarskog karaktera. Učešće uzimaju studenti državnih filmskih akademija iz celog regiona sa preko 20 filmova. Posetioci će imati prilike da pogledaju autorska dela iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Kosova i Hrvatske, tako da će KRAF ove godine biti jedini festival antiratnog filma koji će na jednom mestu okupiti mlade filmske stvaraoce iz svih zemalja bivše Jugoslavije.

 

Cilj je da se mladim ljudima pruži prilika da pokažu svoj talenat i da se, koliko je to moguće u ovom trenutku ekonommske krize, istima da i mali podsticaj kroz novčane nagrade koje su simbolične.

Prve tri nagrade dodeliće žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka u oblasti filma i filmske umetnosti, na čelu sa Milanom Nikodijevićem, profesorom produkcije na Novosadskoj Akademiji, osnivačem jednog od najstarijih filmskih festivala u Srbiji (Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji) i poznatim dokumentaristom.

Ovogodišnje izdanje festivala trajaće pet dana u prostoru Doma omladine Kragujevac, tokom kojih će pored takmičarskih filmova, posetioci moći da pogledaju i revijalni deo sastavljen od nove regionalne produkcije (prošlogodišnji hrvatski kandidat za Oskara – “Ljudožder vegetarijanac” Branka Šmita), retrospektivu dosadašnjih najboljih filmova mladih autora sa prošlogodišnjih izdanja KRAF-a kao i prateći program u vidu vizuelnog festivala “PASTE UP” u organizaciji umetničke grupe ZID.

Ulaz na sve programe KRAF-a je besplatan.

KRAF organizuje NVO MillenniuM iz Kragujevca uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.