PODELI

Edicija Jugoslavija u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Novi Sad i Domom kulture Studentski grad organizovala je gostovanje Alena Badjua (Alain Badiou), francuskog filozofa i jednog od najznačajnijih mislilaca sadašnjice.

Badjuovu prvu posetu Beogradu i Novom Sadu obeležiće serija predavanja i razgovora sa publikom. Badju je tokom prethodna dva dana gostovao u Beogradu, a danas od 20h gostovaće u Novom Sadu gde će biti upriličen razgovor o „Obaveznom pozorištu“ (teze iz njegove knjige „Rapsodija za tetar“ (Rhapsodie pour le théâtre) u Novosadskom pozorištu (Jovana Subotića 3-5).  Susret je organizovan uz simultani prevod. Ulaz je slobodan.

Alen Badju (Alain Badiou), filozof, matematičar, romansijer, dramaturg, osnivač Instituta za savremenu francusku filozofiju (Centre international d’étude de la philosophie française contemporaine), profesor na Ecole Normale Superieure u Parizu, jedan je od najproduktivnijih i najuticajnijih mislilaca današnjice. U svom povratku na platonistički pojam Istine, Badju u centar svog filozofskog sistema smešta četiri procedure istine, koje filozofija prepoznaje kao univerzalne i večne: matematika, umetnost, ljubav i politika. Konstatujući da se nalazimo u eri ponovnog rođenja

istorije, o čemu svedoči globalni talas narodnog bunta, francuski filozof pažljivo reinterpretira poraze revolucionarnih sekvenci (Francuska revolucija, Oktobarska revolucija, Kulturna revolucija u Kini), naglašavajući da se ta iskustva moraju sagledati kao putokazi, a ne stranputice, za jednu novu politiku emancipacije. Istrajan borac novog tipa politike, vanpartijske orijentacije, Badju zaključuje da se istinska politika misli, a ne glasa. Politika emancipacije jeste mišljenje novog, a  nikako kompromis sa logikom “kapitalo-parlamentarizma” i njegovim bezidejnim izdancima „demokratskog materijalizma“. Toj ideji veran je više od 40 godina.