PODELI

Pevačica sevdalinki, Amira Medunjanin, juče je u prostoru pozorišta Atelje 212 održala beogradsku promociju svog novog albuma “Damar”, koga je u Srbiji upravo objavila na CD-u promoterska kuća Long Play, i koga će koncertno predstaviti 8. decembra u Sava centru.Amira je u pratnji vrsnog gitariste Ante Gela na oduševljenje beogradskih novinara i prijatelja sa novog albuma izvela uživo “Kad je pođoh na Bentbašu”, najavni singl “Pjevat ćemo šta nam srce zna”, kao i a kapela verziju “Vjetar ružu poljuljkuje”.

Govoreći o snimanju albuma “Damar” početkom ove godine u Real World Studios u Engleskoj, čiji je vlasnik čuveni muzičar Piter Gebrijel (Peter Gabriel), Amira je istakla “apsolutno savršenstvo što se tiče uslova za rad i studio tehnički opremljen do perfekcije”.

“Imali smo tišinu kao najboljeg saveznika, a energija koju smo osjetili kad smo ušli u studio, prosto je nevjerovatna. Sad kad me ljudu pitaju kakav ti je novi album, a ja im kažem: ‘Album je baš lijep’”, istakla je Amira, koja potpisuje “Damar” i kao producent, uz pijanistu Bojana Zulfikarpašića.

Kao novinu koju donosi “Damar” u njenu bogatu diskografsku karijeru, Amira je istakla dve autorske pesme – pomenutu “Pjevat ćemo šta nam srce zna” napisao je Damir Imamović (“sarajevski sevdalija, prvi put sarađujemo zajedno”), a druga je naslovna “Damar” na muziku gitariste Boška Jovića i stihove Marije Karaule Krznarić.

Od sedam tradicionala koji su snimljeni na albumu “Damar” Amira je posebno izdvojila “Vjetar ružu poljuljkuje”: “Našla sam snimak kod nas zaboravljenog Ede Ljubića koji je snimio tu pjesmu 1942. godine u Čikagu sa čikaškim tambureašima. Pala sam na glavu kad sam našla tu pjesmu! ‘Šta ćemo ljubav kriti’ godinama izvodimo na koncertima i nikako da je snimimo. To je grehota. Boško je napravio fenomenalan aranžman, maltene novu kompoziciju. A inače mi je pjesma užasno draga. ‘Kad ja pođoh na Bentbašu’ je kažu sarajevska himna. Meni jako draga. Boško je tu fantastično odsvirao 12-žičanu gitaru. Sasvim slučajno smo je našli u studiju. Mislim da je čak od Van Morisona”.

Ugledni i uticajni publicista Petar Peca Popović istakao je da je “Damar” prvi Amirin album zvanično objavljen u Srbiji, naglasivši da je zahvaljujući sarajevskoj pevačici “duh sevdaha došao u 21. vek i srećni smo što možemo da mu prisustvujemo”.

“Imate na teritoriji zemalja našeg emitovnog zavičaja više pevača koji se bave sevdahom, ali niko ne tumači te stare pesme na način kako ih tumači Amira. Ovaj album je meni interesantan zato što uvodi dve pesme pisane i pravljene za nju. Sad ćete Amiru prepoznati u novom svetlu. Divno je što je album sniman gde je sniman, i to se čuje”, istakao je Popović.

Podsetivši da je ugledni Njujork tajms svojevremeno za Amiru napisao da je “balkanska Bili Holidej”, Popović je naglasio: “Šta mislite da je Njujork tajms na pola strane o nekom političaru sa Balkana napisao da je balkanski Gandi, Čerčil ili De Gol, da li bi mi danas mogli da živiimo od toga? Ne bi. Ali imamo nekog ko je uprkos svemu tome ostao skroman. Za mene je lično Amira sultanija sevdaha.

CD “Damar” se može naći u Beogradu u Dallas Music Shop-u, a uskoro i u drugim bolje snabdevenim muzičkim prodavnicama i knjižarama.

Ulaznice za beogradsku koncertnu promociju “Damara” 8. decembra koštaju 1.000, 1.300, 1.600, 1.900 i 2.200 na blagajni Sava centra i preko mreže Eventim.

Foto: Teodora Ćirić