Kad već nisam uspela da stignem na promociju knjige “Rezervna kultura” u Kulturnom centru, ubrzala sam korak kako ne bih propustila i nastavak druženja u kafeu Oblomov.

-Dobro veče, izvolite.

-Može li nešto toplo?

-Može, zagrljaj.

Uz ove reči srce se već zagrejalo, a dok se čaj malo rashladio, kafe Oblomov ispunila su raznežena lica pristigla iz Kulturnog centra. Kako je tamo bilo videlo im se u očima i pitanja su bila suvišna. Glavnim akterima ove priče nije trebalo mnogo vremena da nameste instrumente i predstave Spektakl kojeg čine: Miloš Zubac, Milan Korać, Nenad Patković i Đorđe Bubnjević. Fantastična četvorka atmosferu ove večeri dovela je do vrhunca.

Preovladavale su pesme sa albuma “Spektakl”, a prva pesma koju smo čuli bila je “Pogrešno more”. Usledila je i pesma “Ljubavi”, a nakon nje naslovna pesma ovog albuma čije je stihove pisao Milan Korać.

Pesma “Po obimu kruga” bila je obojena osmehom i pozdravom za našu Marinu, oko Remix Pressa. Ovaj kvartet izveo je i pesmu “Bledo” legendarnog EKV-a u veoma dragoj i prijatnoj atmosferi i na način na koji bi Milan Mladenović sigurno bio ponosan. Pre pesme “Bledo” kroz bluz smo dobili i lekciju o tome šta biva “Ako hoćeš da se svetiš”, a dominirale su daire i usna harmonika.

spektakl_foto_marina_pesic

Kada sam pomislila da ne može biti bolje, začuh stihove omiljenog mi pesnika. Oprostite momci, ali Dis je oduvek bio van svake konkurencije. Svirali su svevremenu, proročku pesmu nastalu davne 1910. godine u čijim stihovima možemo reći da su opisani i “Naši dani”. Misli su mi odlutale i do ostalih naših velikana, a takvo nizanje asocijacija usledilo je zahvaljujući pesmi imena “Serbia blues” kao i najavi novog albuma pod imenom “Serbia”.

Posle Dučićeve “Ave Serbia” i Crnjanskove “Serbie” našoj književnosti biće podarena još jedna, Zupčeva “Serbia”, doživljena tonovima bluza. Veliko ime imaš, Miloše, nosi ga ponosno ostavljajući nove tragove na već započetim putevima očeva i imenjaka.

A šta bi drugo usledilo nakon ovoga nego pesma koja se zove “Revolucionari”. Čuli smo i stihove koji govore o cvetu koji i kada uvene oživljava uz malo vode- “Ramonda Serbica”.

Za kraj “Nebo kao šatorsko krilo” jer bez pesme Pere Zubca ovo veče ne bi bilo potpuno. Nakon Spektakla, gostima su se predstavili i Miloševi prijatelji: Nemanja Nešić, Bogdan Spasić i Maja Matić.

P.S. Iako je veče bilo u znaku Spektakla, promocije knjige i Miloševog rođendana, moramo do kraja ostati iskreni i reći da je ipak zvezda večeri bila preslatka Milena Zubac u čarobnim cipelicama na cvetiće.

Mina Erić

Foto: Marina Pešić