PODELI

Bioskop pod otvorenim nebom u jedinstvenoj atmosferi Podgrađa Petrovaradinske tvrđave biće posebna poslastica ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača.

Posetioci Festivala imaće prvi put priliku da pogledaju neke od hitova internacionalnog filmskog festivala Cinema City, koji se tradicionalno održava u Novom Sadu krajem juna.Otvoreni bioskop će biti smešten u blizini Barutane “Josif” u Petrovaradinu, naposredno nakon prolaska kroz Beogradsku kapiju, a pristup projekcijama će biti slobodan. Ovaj originalan dodatak ovogodišnjem Festivalu uličnih svirača će biti projektovan po uzoru na Cinema City Open Air bioskope. Filmski program će biti održan u petak i subotu, 2. i 3. septembra, sa projekcijama od 21 i 23 časa, a za izbor i produkciju će se pobrinuti organizacioni tim festivala Cinema City.

Saradnja dve ugledne novosadske umetničke manifestacije, festivala Cinema City i Festivala uličnih svirača, počiva na sličnim nastojanjima da se kroz kulturne sadržaje revitalizuju delovi grada koji poseduju urbani duh, tradiciju i potencijal da budu bolje iskorišćeni u budućnosti. Tako je Cinema City, koji se u Novom Sadu održava od 2008. godine, poslednjih sezona preseljen na novu lokaciju, u Kinesku četvrt i Limanski park, što se pokazalo kao odličan potez u konceptu ovog festivala, koji se zasniva na nesvakidašnjem filmskom programu i promociji mladih autora iz Srbije, regiona i sveta. Na ovogodišnjem, devetom izdanju festivala Cinema City, između ostalih prikazan je i dokumentarni film Nemanje Babića “Ne spuštaj roletne”, koji za temu ima upravo Festival uličnih svirača.

Program i satnica filmskih projekcija na Festivalu uličnih svirača

Petak, 2.9.2016.

21h  Priča o stanovnicima zida, Andrej Boka i Boye: Prvi pravi ženski zvuk, Brankica Drašković

23h  Cinema komunisto, Mila Turajlić

Subota, 3.9.2016.

21h Kod kuće, Nenad Mikalački i Moj zanat, Mladen Matičević

23h  Druga Linija, Nenad Milošević

 

Zanatska piva na Festivalu uličnih svirača

Specijalna zanatska piva četiri domaće pivare naći će se u ponudi osveženja za posetioce ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača, koji će biti održan u petrovaradinskom Podgrađu od 1. do 3. septembra. Ponuda pića na Festivalu uličnih svirača, uobičajena za sve umetničke i zabavne manifestacije u svetu, ove godine će pored bezalkoholnih napitaka uključiti i jedinstvenu ponudu domaćih brendova “Razbeerbriga”, “Kabinet”, “Zebrew” i “Tron”.

Dosadašnja praksa malih privatnih pivara bila je da se širem auditorijumu predstavljaju uglavnom na festivalima zanatskog piva, ali je Festival uličnih svirača odlučio da im ponudi saradnju kao deo koncepta promena koji ove godine podrazumeva i selidbu programa u Podgrađe Petrovaradinske tvrđave. Specifičnost ponude proizvođača zanatskog piva se ogleda u tome što se prilikom proizvodnje koriste hmelj, ječam, slad i druge sirovine visokog kvaliteta, po recepturama koje sami razvijaju. Štandovi sa ponudom zanatskih piva u Podgrađu biće smešteni u Ulici Vladimira Nazora i Barutani “Josif”.

Festival uličnih svirača će ovogodišnjim izmeštanjem na novu lokaciju, pružiti priliku umetnicima, posetiocima, lokalnom stanovništvu i gradu uopšte, da uzmu aktivno učešće u kreiranju nove umetničke i urbane sredine, kakvu svi želimo i koja nam je, pre svega – neophodna.

Festival uličnih svirača organizuje Umetnička asocijacija “Inbox” iz Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada, Turističke organizacije Novog Sada, ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, MTS-a i Generali osiguranja Srbija.