PODELI

Ove subote, 20. septembra, bend koji je rekordnom brzinom pridobio simpatije publike i probio se u sam vrh srpske muzičke scene, Ničim izazvan, održaće svoj prvi samostalni koncert u Novom Sadu u klubu Quarter. Iskoristili smo priliku i porazgovarali sa pevačem i gitaristom ovog benda, Bojanom Gluvajićem.

 

Remix: Na srpskoj muzičkoj sceni pojavili ste se relativno skoro, i već sa prvom pesmom „O tebi“ skrenuli pažnju na sebe kako publike tako i velikog dela medija. Da li ste očekivali tako dobru reakciju?

Bojan: Pesma ,,O tebi” je za većinu ljudi prva asocijacija na nas. Kada smo je objavljivali, verovali smo da imamo dobru pesmu, ali o tolikoj popularnosti i slušanosti našeg prvenca nismo ni sanjali.

Remix: U bendu vas ima osam, sa Draganom koja trenutno ima neka važnija životna posla, ima vas devet. Od tog broja, vas troje kao primarni posao ima sport, tačnije odbojku. Otkud vi u svetu muzike, kako je bend Ničim izazvan uopšte nastao?

Bojan: Ničim izazvano se grupa prijatelja sačinjena od odbojkaša, instruktora vožnje, konobara i ponekog muzičara odlučila da pravi pesme. Glavni krivac za to je neizdrživa potreba za muzičkim izražavanjem.

Remix: Od skoro u bendu imate novu članicu, bubnjarku Milicu, koja nam nije nepoznata, prvenstveno iz razloga što je žena za bubnjem u Srbiji veoma mali broj. Kako ste se odlučili baš za nju?

Bojan: Pojačanje su i Milica i Nikola Petrović, naš trombonista. Oni nisu iz prvobitne priče, ali su se sjajno uklopili. Nismo ih ni birali – najbolje stvari se izgleda same dese!

Remix: Vi ste jedan od retkih bendova koji je, pa neću slagati ako kažem, pola pesama sa albuma ekranizovao. Misliš li da je snimiti što više spotova bitno za uspeh benda, albuma…

Bojan: Sve te pesme su objavljene kao singlovi u periodu od dve godine. Da bi se ,,pogurao” singl neophodno je snimiti spot. Većinu singlova smo ekranizovali, a tako ćemo i dalje raditi jer daje rezultate.

Nicim izazvan_fotograf Aleksandar Zec 2

Remix: Obzirom da je ovaj album prvenac više nego uspešan, imate li neku dozu straha kako će sve ono što u budućnosti budete radili proći kod publike? Postavili ste visoke standarde prvim albumom.

Bojan: Nakon uspeha prvog albuma izvesna doza zabrinutosti je potpuno razumljiva. Mada, kada vidimo reakcije publike na svirkama na neke nove pesme, shvatamo, mesta za zabrinutost baš i nema!

Remix: Saradnja sa Đanijem Pervanom. Otkud?

Bojan: Želimo da to što radimo uradimo najkvalitetnije moguće. Otud i saradnja sa Đanijem. Za zvuk koji želimo da postignemo u svojim pesmama ne postoji bolji producent!

Remix: Iza vas je veoma uspešna letnja sezona. Ostavili ste samo pozitivne utiske kod publike, što se može videti u komentarima na raznim društvenim mrežama. A kakav je utisak publika ostavila na vas?

Bojan: Ovo je naše prvo istinski radno leto. Bili smo jako nestrpljivi da oslušnemo publiku. Čak i da su reakcije bile blaže, bili bismo oduševljeni!

Remix: Koja je tvoja omiljena pesma sa albuma? Nemoj mi samo reći da su sve pesme tvoja deca i da ih sve podjednako voliš 🙂

Bojan: Sve pesme su moja dečica… Eto, nisam rekao deca… 🙂 Stvarno ne znam, možda mi je pesma ,,Bilo gde” najviše legla. Neki muzički pravci mi se više sviđaju, neki manje, ali to što smo žanrovski šareni, to i volim kod nas.

Remix: A spot? Vaš naravno.

Bojan: Najdraži mi je još uvek neobjavljeni spot za pesmu ,,Rekla je”. E to smo stvarno mi! Nije bilo ni glume ni scenarija – samo ,,mi”.

Remix: Ti kao sportista sigurno si navikao na red, rad i disciplinu. Da li i u bendu vlada taj sportski duh ili ima onih koji malo zabušavaju?

Bojan: Srećom, svi smo prijatelji. To je najbitnje! Samim tim i sve te situacije gde se neko malo zaboravi lako rešavamo. Ne bih ja to nazvao zabušavanjem, možda opuštanjem. Važno je to što smo svi vrlo posvećeni cilju!

Remix: Da li je muzika ono čime ćete se baviti kada se pozdravite sa loptom u profesionalnom smislu?

Bojan: Mislim da smo se i Gaga i Boris i ja već oprostili od lopte. Sada je na redu nešto što nas više ispunjava – MUZIKA!

Remix: Sportisti za cilj imaju osvojiti neki šampionat, uzeti neku od medalja… Imate li neki cilj kad je Ničim izazvan u pitanju?

Bojan: Imamo običaj da kažemo da nam je cilj da sviramo i za 20 godina. Sebi želimo još mnogo albuma i uspešnih koncerata! Ipak, za početak je cilj da se dobro pozicioniramo na sceni. Mislim da smo se već probili…

Remix: Sada si već dovoljno u svetu muzike pa mogu da te pitam, postoji li neki mlađi bend na našoj, ili regionalnoj sceni koji bi izdvojio od ostalih, koji ti se dopada?

Bojan: Stvarno se interesujem za domaću scenu i iskreno navijam za nove bendove. Zanimljivi su mi Stray dogg ili, recimo, Ljubičice, Nikola Radović, Za DŽ, Aleksandar Stanojković… Sviđa mi se i ono što je do sada uradio Maj. Čini mi se da scena oživljava i treba je na sve moguće načine podržati.

Remix: Pre nekoliko dana objavili ste novu pesmu „Rekla je“, koja će se naći na novom albumu. Moje okruženje kaže da je pesma odlična i da je skroz vaš fazon. To onda pretpostavljam znači da već radite na novom albumu koji planirate da izdate kada? Okvirno.

Bojan: Već uveliko radimo na trećem albumu. Ne mirujemo! Stvarno smo aktivni i neke pesme su već snimljene. Među njima je i ,,Rekla je”. Posle desetak objavljenih pesama počinjemo da dobijamo prepoznatljiv zvuk. Ne žurimo sa izlaskom albuma. Prvi je plasiran pre samo šest meseci, tako da mislim da imamo fore bar još toliko.

Remix: U subotu u klubu Quarter održaćete vaš prvi samostalni koncert u Novom Sadu. Sigurna sam da ćete se osećati kao kod kuće, jer nekako…tu smo, u komšiluku. Zamoliću te da ovom prilikom najaviš taj koncert. Pozovi naše čitaoce da dođu na koncert na neki sebi svojstven način, očaraj ih! 🙂

Bojan: Hvala na nezahvalnom zadatku! 🙂 Dugo smo se spremali za Novi Sad. Tu nam je, a nikad nismo svirali u njemu. Dodjite, ljudi, da vam pružimo sve što imamo! Budite uvereni da se nećemo štedeti, jer mi to ne umemo!

Remix: Šta je sledeći korak benda Ničim izazvan? Novi koncerti, pesme, ili sada opet red odbojke?

Bojan: Odbojkaške patike su već nekoliko meseci okačene o klin. Odbojku ćemo malo preskočiti, ali ćemo tokom zime, između svirki i studija, svraćati povremeno u teretanu i na mali fudbal. Sviraćemo, treniraćemo, snimaćemo…

Remix: Želimo vam lep provod u našem gradu, dobru svirku i pun Quarter! Hvala na izdvojenom vremenu. Vidimo se uskoro!

Bojan: Hvala vama i nadam se da se vidimo u subotu!

Andrea Magazin
Foto: Aleksandar Zec