PODELI

Na mapi kulturnih dešavanja Beograda u noći 11. septembra uplovio je “Brod Teatar” u okviru projekta Reke Evrope i predstavio zanimljiv program koji je obišao Beč, Bratislavu, Dunavsku Stredu, Đor, Višegrad, Komarno, Budimpeštu, Dunavaroš, Mohač, Vukovar i Novi Sad.

Brod Teatar prema projektu Reke Evrope plovi više od 2000 kilometara toka Dunava, napravio je ustupak i uplovio u reku Savu, jer Beograd grad na dve velike reke zalužuje da ga vidi u najboljem svetlu i u jednoj od najzanimljivijih četvrti u usponu Savamaloj.

Pri ukotvljenju multikulturalna trupa od 20 umetnika ispunila je kej i Savamalu, kreativnim dizajnerskim radionicama : kako napraviti svoju stolicu sa motivima vode i reke. Na obližnjem dečijem igralištu deo trupe održao je interaktivnu radionicu udaraljki sa decom i kratak kurs ritma i istorije instrumenata kao što su kahon, diridžadu i bummejkeri… Na samom brod video instalacije, i izložba sa motivima moćne reke Dunav.DSC_6885

Nakon zalaska sunca sve je izgledalo da će vreme da pokvari ostatak programa, ali kiša je ipak obišla Beograd, te je došao trenutak za plesne performanse zakazane u dva termina zbog kapaciteta gledališta. Plesni performansi zasnovani na zajedničkom istraživanju muzičara i plesača iz 8 zemalja na temu reke Dunav, njenog korita i obala koje spajaju i razdvajaju narode , nacije i kulture, zaintrigirali su brojnu publiku koja je u oba termina prevazišla kapacitet gledališta.

Iz Beogradske luke Brod Teatar i Reke Evrope nastavile su put ka Bugarskoj i Rumuniji gde je krajnja destinacija ušće Dunava u Crno more.

DSC_6925

Projekat “Reke Evrope – RIVE” je interkulturalna inicijativa, koja razvija evropski identitet, zasnovan na zajedničkim vrednostima, istoriji i kulturi na novi regionalni način. RIVE implementira vodu kao umetnički element koji povezuje kulture na suprotnim obalama jedne reke, Dunava. Glavni cilj je spajanje ljudi iz lokalnih zajednica širom Evrope, razmena iskustava i vrednosti na nivou kulture, učenje iz nasleđa i izgradnja budućih razmena kroz interkulturalni dijalog. Kroz RIVE potećiće zajednički i različiti evropski tok kulture, identiteta, istorije i jezika.

Na brodu će se održati 29 plesnih performansa i isto toliko izložbi – umetničkih instalacija i radionica na temu reka Evrope. U projekat je uključeno 20 umetnika iz zemalja dunavskog toka i 13 volontera iz devet zemalja.